rss      tw      fb
Keres

A Magyar Televízió tévedésben (?) van

Így szól a hír: a Magyar Televízió nem szervez miniszterelnöki vitát, de ha lesz, közvetítik.

Az indoklás: azért nem szerveznek ilyen vitát, mert az MTV-nek "nem az a dolga, hogy alakítsa a politikát, hanem hogy tudósítson róla". És: nem az MTV feladata, hogy megegyezzen a jelöltekkel a vitáról, illetve nem kényszeríthetnek senkit a vitában való részvételre.

Maradjunk annyiban, hogy a közszolgálati televíziónak feladata a választók tájékoztatása.

Ezt minden más esetben tudja is, hiszen maga mondja: minden más műsorszolgáltatónál többet foglalkozik a választásokkal, mivel több hír- és háttérműsor is nyomon követi a kampány alakulását.

Ezeket a műsorokat ki szervezi? Melyik párt? Ki dönti el, miről legyen szó a politikai háttérműsorokban? Melyik párt? Ki dönti el, kik legyenek a műsorok vendégei? Melyik párt?

Mert ha a Magyar Televízió, akkor ez vajon azt jelenti-e, hogy ő alakítja a politikát (amivel egyébként sokan vádolják, csak más okból)? Vagy azt, hogy tudósít róla?

És miért is nem feladata a Magyar Televíziónak, az adófizetők pénzéből élő intézménynek, hogy az adófizetőknek – jelen helyzetben a választópolgároknak – biztosítsa azt a lehetőséget, amelyet eddig minden választás előtt biztosított, hogy például a pártok szakpolitikusai, ne adj isten, a miniszterelnökjelöltek vitájában győződhessenek meg arról, melyik párt és jelölt mit akar? Ezt kinek, melyik pártnak kellene megszerveznie az MTV helyett? Melyik pártnak kellene megírnia azt a levelet a többieknek, amelyben az MTV nevében televíziós vitára invitálja a őket?

A köztelevíziónak ugyanúgy dolga, hogy betöltse a sajtó hatalmat és politikát ellenőrző szerepét, mint bármelyik más tévének-rádiónak, elektronikus vagy papírújságnak. Kizárólag ezért tartjuk. Hogy ne sikkadhasson el fontos információ, hogy lelepleződjenek hazugságok és manipulációk, hogy kiderüljenek igazságok, hogy nyilvánosságot kapjanak eltérő értelmezések. A választások előtt is. A köztelevíziónak igenis dolga, hogy megírja a nyilvános vitára invitáló leveleket. Dolga, hogy a választási kampányban rákényszerítse a politikusokat, álljanak ki egymással, és egymás érvein mérjék le a sajátjaikat. Dolga rákényszeríteni őket, a nyilvánosság hatalmával. Mert a nyilvánosság mi vagyunk, adófizetők, választópolgárok, tévénézők. És bizony dolga az is, hogy kiderítse, nekünk, a mi okulásunkra, hogy melyik párt vagy miniszterelnökjelölt nem hajlandó a választókat tájékoztató-eligazító nyilvános vitában részt venni.

Csak egy esetben nem dolga: ha valamelyik párttól azt az utasítás kapta, hogy ne tegye a dolgát. Akkor viszont nem köztelevízió. És akkor fizesse az a párt.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!