rss      tw      fb
Keres

Szmogriadó - Az LMP kormányzati és fővárosi intézkedéseket sürget

MTI 2011. január 2., vasárnap 13:19

A Lehet Más a Politika arra szólította fel a kormányt, valamint a főváros vezetőit, hogy hozzanak megfelelő intézkedéseket az európai uniós és magyar jogszabályoknak megfelelő levegőminőség biztosítására.

A Főpolgármesteri Hivatal vasárnap reggel jelentette be, hogy Budapesten fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mert a kisméretű szálló por mennyisége a város három pontján meghaladta a küszöbértéket.

Az LMP az MTI-nek küldött közleményében azt kérte a kormánytól és a fővárostól: vegyék komolyan a lakosság egészségét veszélyeztető problémát.

Az ellenzéki párt szerint tarthatatlan, hogy "központi szinten a minisztériumi útvesztőkben halnak el a cselekvési tervek", míg a fővárosban "a szavakat nem követik tettek".

Mint írták, a 2009-ben jóváhagyott, a Fidesz-KDNP által is támogatott úthasználati (behajtási) díj bevezetéséről azóta is mélyen hallgat a mostani fővárosi vezetőség, sőt ennek előkészületei is leálltak.

Jelezték ugyanakkor: előremutatónak tartják, hogy az önkormányzat új buszsávokat létesít, és azt is, hogy a BKV új buszok beszerzését tervezi, mindez azonban szerintük "érdemben nem változtat a levegő szennyezettségén".

Emlékeztettek arra is, hogy az Európai Bizottság (EB) 2009-ben eljárást indított Magyarország ellen, mivel Budapesten a levegő szennyezettsége rendszeresen túllépi az egészségügyi határértéket, és a testület tavaly októberben két hónap haladékot adott az érdemi lépésekre.

Az LMP közölte azt is: az európai uniós és magyar jogszabályok szerint a szállópor-szennyezés egy évben legfeljebb 35 napon át haladhatja meg az egészségügyi határértéket, ennek ellenére több magyar városban és főként Budapesten ennél sokkal több szennyezett napot számlálunk. Példaként a főváros XV. kerületét említették, ahol 2010-ben az említett 35. nap már februárban beköszöntött, és az év végéig összesen 87 olyan nap volt, amikor határérték feletti értéket mértek.