rss      tw      fb
Keres

Terhelő vallomások és növekvő aggodalmak

Amikor először megjelentek a hírek a BKV-ban folyó ügyekről egyáltalán nem csodálkoztam. Sajnos, ilyesmik a világon mindenütt előfordulnak, nemcsak Magyarországon. Engem mindig meglepnek olyan, a médiában megjelenő írások, amelyek azt sugallják, hogy mindez magyar betegség. Már hogy volna az, mint erre nemrégiben Mihályi Péter is rámutatott a Népszabadságban: a korrupció világjelenség. Tehát az, hogy a BKV-nál mindenféle gyanús ügyek folytak már évek óta, egyáltalán nem lepett meg. Ami viszont az utóbbi egy-két hónapban történik, az már több mint meglepő. Nagyon aggaszt, mert koncepciós perek rémképét vetíti előre.

Van három gyanúsított BKV-vezető, akiket, miután terhelő vallomást tesznek politikusokra, házi őrizetbe, illetve szabadlábra helyeznek. Néhány nappal később pedig mindhárman interjúkat adnak a jobboldali médiának. Antal Attiláról, Balogh Zsoltról és Regőczi Miklósról van szó. Én akkor kezdtem kételkedni, amikor elolvastam Balogh Zsolt interjúját, amelyben a gyanúsított azzal akarta meggyőzni az olvasókat, hogy Hagyó Miklós, aki őt nem is ismerte, azt az utasítást adta neki, hogy milliókat adjon át neki készpénzben. Nekem ez az egész nem hangzott életszerűnek. Ki az az őrült, aki ilyesmit követel egy vadidegen embertől? Kész lebukás lehet belőle! Tegyük fel a legkézenfekvőbb esetet, hogy az illető rendes, becsületes ember, aki fogja magát és vagy elmondja a sztorit Hagyó főnökének, mármint Demszky Gábornak, vagy egyenesen megy az ügyészségre. Ez valami olyan óriási rizikó lenne, amit normális ember nem vállal.

Ami engem különösen meglepett, hogy úgy látszik, hogy a magyar újságírók nem kérdőjelezték meg ezt az egész eléggé hihetetlen sztorit. Sőt, annyira megtetszett nekik Tarlós István talicskája, hogy a Hírkeresőben 92 alkalommal lehet olvasni a talicskáról, amivel a BKV-tól hordták ki a pénzt, persze Hagyó Miklós is, mégpedig Nokia dobozban.

Ezzel persze még nem zárultak le a gyanúsítottak gyanúsításai. Megjelent Regőczi Miklós is, aki szerint az MSZP részéről mindenféle követelményeket fogalmazott meg Hagyó Miklós. Szó esik a Nap-keltéről, Verebes István fiáról, a Hócipőről, a Klubrádióról, Lendvai Ildikóról, Lamperth Mónikáról, Nyakó Istvánról és Demszky Gáborról. Legalábbis a Magyar Nemzetben ezeket a neveket említette Regőczi. De Regőczi a Népszabadságnak is adott interjút – így kiegyensúlyozottabbnak látszik a dolog –, amelyben hirtelen sokkal óvatosabban fogalmaz. Amikor a riporter megkérdezte, hogy milyen gyakran találkozott Demszky Gábor és Hagyó Miklós lobbistáival, akkor sejtelmesen csak annyit mondott, hogy „a nyomozás érdekére tekintettel többet nem mondhat.” Amikor a riporter újra próbálkozott, és megkérdezte, „igaz-e, hogy Demszky és Hagyó lobbistái gyakorolták a cég feletti tényleges hatalmat,” akkor is azt válaszolta, hogy „ebben a formában nem igaz.” Demszkyvel kapcsolatban megismétli, hogy Demszky személyesen hívta fel telefonon, hogy kössön szerződést a Sawyer-Miller Grouppal, de nem szólt egy szót sem a Nap-keltéről, a Klubrádióról, Lendvai Ildikóról, Nyakó Istvánról, illetve Lamperth Mónikáról.

Tehát itt van egy ember, aki maga is gyanúsított, aki másokra terhelő vallomásokat tesz mindenféle bizonyíték nélkül, de ez egyáltalán nem zavarja a Fidesz frakcióvezető-helyettesét és jogi „szakértőjét.” Répássy Róbert szerint „bebizonyosodott, hogy az MSZP legfelsőbb vezetése is súlyosan érintett a BKV-botrányban.” És ha ez nem lenne elég, így folytatja: „Az MSZP ma végleg lebukott: a párt elnöke személyesen is részt vett a pénz kitalicskázásában.... mindenkinek felelnie kell majd a közpénzek ellopásáért, és nem fog mentességet jelenti az sem, ha valaki felhagyott a politikával, vagy esetleg pártelnök, államtitkár volt.” Ennél nem lehet világosabban beszélni, a Fidesz minden bizonyíték nélkül, mindössze egy vagdalkozó gyanúsított interjúja alapján börtönbe akarja csukni a megnevezetteket, beleértve az MSZP elnökét, Lendvai Ildikót. Hát ideig jutottunk.

Hamis vádak alapján már láttunk embereket elítélni magyar bíróságokon. Nehéz elfelejteni Kulcsár Attila „vallomását” a budapesti főügyész aktív segítségével. Csak azt nem értem, miért van minderre a szükség. Igaz, hogy választások előtt állunk, de a Fidesz előnye pillanatnyilag olyan óriási, hogy az ilyen alantas politikai támadásokra nincs igazán szükségük. De akkor miért? Lehetséges, hogy azért készülnek boszorkányüldözésre, mert el kell terelni a figyelmet arról, hogy azokat a várakozásokat, amelyeket felkeltettek szavazóikban, nem lehet majd teljesíteni? Nem tudom. Ellenben nagyon aggódok amiatt, ami Magyarországon történhet, ha Répássyék hatalomra kerülnek.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!