rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 11. rész (beruházási bank, vasárnapi pihenőnap, napirend után)


MTI 2015. március 31., kedd 23:53

A Nemzetközi Beruházási Bankhoz való csatlakozással, valamint a vasárnapi nyitvatartással kapcsolatos törvényjavaslatok vitájával fejeződött be az Országgyűlés keddi ülésnapja nem sokkal éjfél előtt.

Magyarország ismét tagja lehet a Nemzetközi Beruházási Banknak

Magyarország ismét tagja lehet a Nemzetközi Beruházási Banknak, ha elfogadják a nemzetgazdasági miniszter javaslatát.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium politikai államtitkára a parlamentben kedd este elmondott expozéjában kifejtette: a bank irányítási rendszerét, döntési mechanizmusát immár teljes egészében a nemzetközi pénzügyi intézmények mai legjobb gyakorlatához igazították és a gazdasági-társadalmi fejlődéséhez történő hozzájárulást tekinti fő küldetésének.

Hozzátette: a tagság lehetőséget nyújt a nemzetközi pénzpiacoknál kedvezőbb feltételek mellett megvalósuló forrásbevonásra, ezáltal elősegíti a hazai beruházások finanszírozását és javítja az exportpiacra jutás feltételeit is.

A vitában Demeter Márta (MSZP) ismertette, hogy a KGST bankjából 2010-ben lépett ki az ország, majd 2014-ben kérték újra a felvételt, amelynek elfogadásával 20 millió euró hozzájárulást is fizetni kell. Közölte továbbá, hogy pártja nem támogatja az előterjesztést.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint nem csak ez az egy út áll Magyarország előtt, hasonló bankok Kínában is alakultak, ahova több nyugat-európai ország is kérte már a felvételét. Szerinte ezek az intézmények Magyarország piacszerzése szempontjából is előnyt jelentenének.

Tállai András a vitában elhangzottakra úgy reagált: az MSZP legalább kimondta, hogy azért nem támogatják a javaslatot, mert a Fidesz kormányoz.

A kormány a világörökségi területeken is elrendelné a boltok vasárnapi zárva tartását

A kabinet nevében Tállai András igazságügyi államtitkár ismertette azt az előterjesztést, amely a világörökségi területeken működő áruházakra is kiterjesztené a március 15-én hatályba lépett kötelező vasárnapi zárva tartást. A kormánypárti politikus szerint a változtatásra azért van szükség, mert „elvi alapon nem indokolható” a boltok közötti területi különbségtétel.

Gúr Nándor, az MSZP vezérszónoka, majd később frakciótársa Heringes Anita is alapvetően elhibázottnak nevezte a vasárnapi zárva tartás bevezetését, továbbá hangsúlyozták, hogy több tízezer kereskedelmi dolgozónak kell félnie munkahelye elvesztésétől, ráadásul a költségvetés is bevételtől is esik el.

A Jobbik vezérszónoka, Lukács László úgy fogalmazott: a kormányoldalnak a vasárnapi zárva tartásról szóló javaslat toldozása-foltozása helyett inkább azon kellene fáradoznia, hogy a kereskedelmi dolgozók bére a nyugati színvonalhoz közelítsen. A vita későbbi szakaszában Z. Kárpát Dániel és Szilágyi György is hasonlóan érvelt a Jobbik-frakcióból.

A vitában egyedül a fideszes Boldog István vette védelmébe a vasárnapi zárva tartást, amely szerinte egyszerre segít a magyar kiskereskedőknek és a családoknak.

Tállai István zárszavában azt mondta, a törvényjavaslatról nem volt vita, és semmi új érv nem hangzott el.

Napirend után Kárpátaljáról

Napirend utáni felszólalásra Mirkóczki Ádám (Jobbik) jelentkezett, aki arról beszélt, hogy pártja tapasztalatai szerint Kárpátalján „katasztrófában” élnek az ottani magyarok.

Ezt követően Hiller István levezető elnök lezárta a keddi ülésnapot, a képviselők szerda reggel 9 órakor folytatják a munkát.