rss      tw      fb
Keres

Őrizetbe vettek két albániai Interpol-tisztviselőt, lemondott az országos rendőrkapitány


MTI 2015. március 31., kedd 21:02

Az albán hatóságok őrizetbe vették az Interpol tiranai hivatalának vezetőjét és egyik munkatársát, mert a gyanú szerint elhallgatták Belgium kiadatási kérvényét egy albán parlamenti képviselő ellen. A botrány miatt lemondott az országos rendőrkapitány - jelentette a macedóniai hírügynökség kedden.

Mark Frrokut, a kormánykoalícióhoz tartozó kereszténydemokraták egyik képviselőjét Belgiumban előre kitervelt emberöléssel vádolták meg, amiért távollétében egy ottani bíróság tíz év szabadságvesztésre ítélte. A két albániai Interpol-tisztviselőt annak elhallgatásával gyanúsítják, hogy az Interpol nemzetközi körözést adott ki a képviselő ellen, és kétszer is kiadatását kérte januárban.

Az albán sajtó szerint Frroku éppen az információ elhallgatása révén válhatott parlamenti képviselővé.

Frroku tagadja, hogy bárkit megölt volna, azt állítja, hogy a bűncselekmény elkövetése idején Albániában tartózkodott.

Közben Artan Didi albán országos rendőrkapitány benyújtotta lemondását, vállalva az Interpol-körözéssel kapcsolatos információk elhallgatásának felelősségét. Szavai szerint az eset rossz fényt vet az általa vezetett rendőrségre, és azért mond le, mert nem volt képes ezt megakadályozni.

Frokku jelenleg házi őrizetben van egy másik ügyben: a politikust képviselőtársával, az albán oligarcha Tom Doshival együtt rágalmazás és hamis vád gyanújával vették őrizetbe. Doshi korábban azt állította, hogy Ilir Meta, az albán parlament elnöke, 600 ezer eurót fizetett egy bérgyilkosnak az ő és képviselőtársa „likvidálásáért”. Az államügyészség vizsgálatot indított az ügyben, de arra az eredményre jutott, hogy a tervezett bérgyilkosságról szóló vádak koholtak. Röviddel ezután a két parlamenti képviselő mentelmi jogát megvonta a törvényhozás.