rss      tw      fb
Keres

Ukrán válság - A szakadárok egyik orosz parancsnoka elárulta, hogy az orosz hadsereg foglalta el Debalcevét - nyugati katonák jelenléte


MTI 2015. március 31., kedd 20:49

Orosz reguláris csapatok orosz tábornokok és más magas rangú katonatisztek irányításával foglalták vissza a múlt hónapban az ukrán fegyveres erőktől a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Debalceve városát - árulta el a BBC orosz nyelvű szolgálatának adott interjújában a donyecki szakadárok egy, Oroszországból érkezett egységparancsnoka.

Az orosz nyelvű honlapon kedden megjelent írás szerint a szentpétervári Dmitrij Szapozsnyikov - aki magát a szakadár donyecki „népköztársaság” különleges alakulatának parancsnokaként mutatta be - eddig nem ismert részleteket árult el a hadműveletről, amelynek során a minszki tűzszüneti megállapodást figyelmen kívül hagyva a szakadár fegyveresek lerohanták a harcok sújtotta két megye székhelye, Donyeck és Luhanszk között félúton, a szeparatista területekbe beékelődve fekvő ukrán ellenőrzésű települést. A várost hetekig tartották az ukrán egységek, majd miután a szakadárok már benyomultak oda, a kijevi hadvezetés utasítására kivonultak onnan.

„Február elején érkeztünk oda, a szomszédos településen, Vuhlehirszkben állítottunk fel támaszpontot, felállítottuk a nehézfegyvereket” - mesélte a szakadárok oldalán harcoló orosz „parancsnok”. Azzal folytatta, hogy 3-5 napra rá megérkeztek az orosz hadsereg harckocsijai szavai szerint a szibériai burjátföldről származó katonákkal. „Nekik és ezeknek a nehézfegyvereknek köszönhetően foglaltuk el Debalcevét” - jelentette ki. Hozzátette, hogy harckocsik és orosz katonai egységek érkeztek északról, a luhanszki „népköztársaság” területéről is.

Ukrán források annak idején jelentették, hogy a város ostroma és az ukrán fegyveres erők kivonulása közben az ellenség nehéztüzérséggel tüzelt egy magaslatról a településre és az ukrán katonákra.

„Úgy gondolom, hogy ez már nem titok, mindenki, az oroszok is elismerik. Rengeteg információt láttam erről az interneten, elismerték, hogy szolgálnak ott orosz katonák, és elég sok egységük van (Kelet-Ukrajnában). Az orosz fegyveres erők egységeinek köszönhetően sikerül gyorsan állásokat elfoglalnunk” - mondta Szapozsnyikov. Szavai szerint nem egy, Debalcevéhez hasonló esetben döntő jelentőségű volt az orosz reguláris hadsereg által a szakadár fegyvereseknek nyújtott segítsége.

„Magától értetődő, hogy minden műveletet, különösen az olyan nagyszabásúakat, mint az ukrán csapatok bekerítése orosz tábornokok vezényelnek le. Közös haditervet egyeztetnek a mi parancsnokainkkal” - közölte Szapozsnyikov. Szavai hitelességét alátámasztva kijelentette, hogy személyesen gyakran megfordult a parancsnoki főhadiszálláson, ahol jelentéseket kellett tennie, illetve különböző információkat adott át. Ugyanakkor nem volt hajlandó megnevezni azokat az orosz tiszteket, akik a debalcevei műveletet irányították, mondván, hogy nevük „nagy visszhangot keltene Oroszországban”.

A szakadár parancsnok véleménye szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) szándékosan nem fedik fel az orosz katonák jelenlétét Kelet-Ukrajnában, ugyanis kötöttek Oroszországgal egy titkos megállapodást, miszerint kölcsönösen szemet hunynak egymás katonáinak kiléte fölött. Szerinte ha az Egyesült Államok vagy az EU bizonyítani akarná, hogy a Donyec-medencében orosz alakulatok vannak, a haditechnika lefényképezésével ezt könnyen megtehetnék. Arra kérdésre, hogy saját szemével látott-e amerikai vagy európai katonákat, azt válaszolta, hogy „persze.”

„Amikor elfoglaltuk Debalcevét, nagyjából 300 külföldi fegyveres esett hadifogságba. Amerikaiak, európaiak. Többségük mesterlövészek. Sokan katonai oktatók voltak közülük. Nálunk alapvetően orosz kiképzők vannak, náluk meg, természetesen nyugatiak” - mondta Szapozsnyikov.

Moszkva hivatalosan tagadja, hogy orosz katonák lennének Ukrajna területén.

Petro Porosenko elnök utasítására február 18-án kezdődött az ukrán fegyveres erők kivonása Debalcevéből, ahonnan az ukrán hadsereg vezérkarának adatai alapján 2030 katonát vontak ki. A város elhagyása közben hivatalos adatok szerint 66 katona esett el és több mint 300 sebesült meg.