rss      tw      fb
Keres

Tőzsde - Gyenge indexek New Yorkban


MTI 2015. március 31., kedd 20:45

Gyenge kezdés után nap közben mindvégig veszteséges tartományban ingadoztak kedden az árfolyamindexek az amerikai értékpapír piacokon.

A főbb indexek, a DJIA-30, az S&P-500 és a Nasdaq Composite a zárás előtt két órával is nagyjából a nyitáskorival megegyező szinten, mintegy fél százalékos veszteségben tartózkodtak.

Hétfőn az indexek még nagy, másfél százalék körüli nyereséggel zártak. Az árfolyamok keddi gyengülését jórész profitkivételnek tulajdonították piaci szakértők.

Az indexek a keddi gyengülés ellenére is a legjobb úton haladnak afelé, hogy nyereséggel zárják az első negyedévet. Az S&P-500 index és a Nasdaq Composite esetében a mostani lehet majd sorban a kilencedik nyereséges negyedév, ami az S&P-500 indexnél 1998 óta a leghosszabb emelkedő szakasz, a Nasdaq Composite indexnél pedig a valaha elért leghosszabb. A DJIA-30 fél százalékos, az S&P-500 egy százalékos, a Nasdaq Composite pedig négy százalékos negyedéves nyereségre számíthat. A március viszont mindhárom indexnél veszteséges lesz.

„Jó negyedévünk volt és tegnap is jócskán felmentek az árfolyamok” - mondta a Reuters hírügynökségnek Peter Cardillo, a Rockwell Global Capital vezető közgazdásza. „Úgy gondolom sokan jobbnak látják kivenni a profitot még a foglalkoztatási adatok pénteki közzététele és az új eredmény beszámoló szezon indulása előtt” - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az első negyedévi vállalati nyereségek valószínűleg kisebbek lesznek az előző negyedévinél.

Kedden főként az energiaipari vállalatok részvényei gyengültek, köszönhetően az olajárak újabb esésének. Az olajárak sorban a harmadik napja csökkennek annak növekvő valószínűségére, hogy az iráni olajexport ismét megjelenhet a világpiaci kínálatban. Az olajárak az egyébként is túlkínálattal terhelt világpiacon tavaly június óta már több, mint ötven százalékkal csökkentek.

A Brent és a WTI nyersolaj fajták tőzsdei jegyzése kedden közel két százalékkal csökkent. Az S&P-500 index energiaipari részindexe 0,5 százalékkal csökkent, az Exxon Mobil Corp részvénye 0,7 százalékkal gyengült.