rss      tw      fb
Keres

Costa Concordia - Kokainszállítmány lehetett a szerencsétlenül járt tengerjárón


MTI 2015. március 31., kedd 20:43

Az olasz hatóságok azt gyanítják, hogy az 'ndrangheta délolasz bűnszervezet jelentős kokainszállítmányt rejtett el a Costa Concordia tengerjáró hajón, amely 2012 elején balesetet szenvedett a toszkán Giglio szigeténél.

Az olasz nyomozók a bűnszervezet tagjainak lehallgatott telefonbeszélgetései alapján jutottak erre a következtetésre. Az egyik beszélgetés során az 'ndrangheta egy vezetője egy kokainszállítmányra utalva azt kérdezi beosztottjától, hogy nem emlékszik-e rá, melyik cég szállította „a hercegnőt”. Amikor a beosztottnak nem jut eszébe a név, a főnök így ripakodik rá: „ez volt az a hajó, amely nevetségessé tett minket az egész világon” - jelentette az olasz La Repubblica napilap értesüléseire hivatkozva az Europe1 rádióállomás honlapján kedden.

A kokainszállítmányt, amelyet egyébként nem találtak meg a hajón a baleset után, vélhetően a legénység egy vagy több tagjának segítségével rejtették el a Costa Concordián, a hajót üzemeltető cég és a kapitány nem tudott a csempészetről.

A római hatóságok szerint a bűnszervezet több másik tengerjárón, így az MSC és a Norwegian Cruise Lines cégek hajóin is csempészett kábítószer-szállítmányokat, amelyeket jellemzően az élelmiszer-ellátmány közé rejtettek el. Az ügyben 20 maffiózót vettek őrizetbe Olaszországban.

A calabriai gyökerű 'ndrangheta Európa egyik legnagyobb kokainimportőrének számít.

A Costa Concordia 2012. január 13-án zátonyra futott Giglio partjainál, a balesetben a hajó 32 utasa életét vesztette. A hajó volt kapitányát, Francesco Schettinót a múlt hónapban 16 év egy hónap szabadságvesztésre ítélték első fokon a tragédiával kapcsolatban.

http://www.europe1.fr/international/la-mafia-aurait-dissimule-de-la-drogue-a-bord-du-concordia-2415165