rss      tw      fb
Keres

A román korrupcióellenes ügyészség tiltakozik a büntetőeljárási törvény tervezett módosítása ellen


MTI 2015. március 31., kedd 19:16

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) kedden közleményben tiltakozott a büntetőeljárási törvény tervezett módosítása ellen, amelynek értelmében a gyanúsítottakat a jövőben nem lehetne előzetes letartóztatásba helyezni.

A román kormánypárti, szociáldemokrata Serban Nicolae szenátor által kidolgozott módosítás az előzetes letartóztatás helyett a „szigorú elzárás” intézményét vezetné be, amely csak az erőszakos bűncselekmények elkövetőire vonatkozna. A módosítás a bírósági felügyelet szabályait is módosítaná, így a súlyos bűncselekmények elkövetéséért is legfeljebb 180 napig lehetne valakit így ellenőrizni a jelenleg hatályos két év helyett. Ezenkívül a bilincselés lehetőségét is csak a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire korlátoznák.

Romániában az elmúlt hetekben számos politikus, üzletember és egyéb befolyásos ember ellen indult korrupció gyanújával vizsgálat, sokukat közülük előzetes letartóztatásba helyeztek.

A keddi ügyészségi állásfoglalás szerint nincs szükség egy ilyen új elővigyázatossági intézkedésre, mert az szerintük csak arra szolgál, hogy a korrupciós és adócsalási bűncselekmények elkövetésével gyanúsítottakat ne lehessen előzetes letartóztatásba helyezni. A törvénymódosítás esetleges elfogadása után az előbbi két bűncselekmény gyanúja miatt a DNA senkit se helyezhetne előzetes letartóztatásba, függetlenül attól, hogy a bűncselekmény mennyire súlyos, vagy a feltételezett elkövető mekkora veszélyt jelent. Az ügyészség szerint ez szakítást jelentene a jelenlegi büntetőeljárási törvény szemléletével.

Kedden a szenátus jogi bizottságának kellett volna tárgyalnia a módosító indítványt, de a testület az április 12-i ortodox húsvét utáni időszakra halasztotta a véleményezést.