rss      tw      fb
Keres

Tengeri üledékmintákból tanulmányozzák az indiai monszun múltját


MTI 2015. március 31., kedd 15:13

Mélytengeri üledékminták elemzésével a kutatók több millió évre visszamenőleg készülnek tanulmányozni az indiai monszun múltját, hogy megismerjék, a klímaváltozás milyen hatással volt és lesz a természeti jelenségre.

Az Exeteri Egyetemen dolgozó Kate Littler egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként gyűjtött üledékmintákat az Indiai-óceán, a Bengáli-öböl és az Andamán-tenger különböző pontjain.

A mélytengeri minták elemzésével a szakemberek rekonstruálni szeretnék, hogy milyen volt a regionális és a globális klíma abban az időszakban, amikor az üledékekben talált megkövesedett apró tengeri élőlények még éltek.

„Az indiai monszun egész evolúcióját fel akarjuk térképezni onnantól, hogy nagyjából nyolcmillió évvel ezelőtt erősödni kezdett” - idézte Littlert a BBC News.

Mint hozzátette, ezeknek a nehezen elérhető mélytengeri üledékmintáknak az elemzésével a kutatók fontos felfedezéseket tehetnek az indiai monszun múltbeli viselkedéséről és arról is, hogy a közeljövőben miként változhat, erősödhet a természeti jelenség.

Az ázsiai monszun részét képező indiai monszun a késő tavaszi erőteljes napsütés eredményeként alakul ki, amely felmelegíti az Indiai-óceán északi részét és India északi síkságait, valamint a Tibeti-fennsíkot. Emiatt az éves esőmennyiség 75 százaléka június és szeptember között zúdul Indiára.

Az éghajlati modellek általában az indiai monszunesők 5-10 százalékos növekedését jósolják, ami jelentős hatással lehet az ország gazdaságára.