rss      tw      fb
Keres

Iszlám Állam - Az iraki erők visszafoglalták a tikríti tartományi tanács székhelyet


MTI 2015. március 31., kedd 15:02

Az iraki erők visszafoglalták a tikríti tartományi tanács székhelyét kedden, egy hónappal azután, hogy megindították az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista csoport kezén lévő észak-iraki város elleni offenzívát.

A dzsihadisták elleni legjelentősebb, március 2-án kezdődött offenzíva során ez volt a legnagyobb áttörés. A múlt éjszaka óta az iraki erők teljesen megtisztították a tikríti kormányépületeteket - közölte egy nevének elhallgatását kérő tábornok. A hírt Szaláheddín tartomány - ennek a székhelye Tikrít - kormányzója is megerősítette.

Bagdad kérésére az amerikai vezetésű terrorellenes koalíció harci gépei múlt szerdán kezdték meg a légicsapásokat Szaddám Huszein szülővárosában az IÁ állásai ellen, támogatást nyújtva a város visszafoglalásáért harcoló iraki erőknek.

Tikrít tavaly június elején került a dzsihadisták kezére. Az iraki hadsereg és síita szövetségesei március elején offenzívát indítottak visszafoglalására, de az átfogó támadás három hete elakadt. A Pentagon múlt heti közlése szerint az IÁ néhány száz harcosa több mint húszezer iraki katonát és milicistát akadályozott a szunnita többségű város visszavételében. Az iraki erők körülzárták ugyan a várost, de az utcai harcok korlátozó jellege akadályozta a számbeli fölény érvényesülését.