rss      tw      fb
Keres

Kapcsolatfejlesztésről, energia- és biztonságpolitikáról tárgyalt a török államfő Pozsonyban


MTI 2015. március 31., kedd 14:54

A török-szlovák kapcsolatok fejlesztéséről, energia- és biztonságpolitikai kérdésekről, valamint Törökország uniós csatlakozási ambícióiról tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfő szlovák kollégájával, Andrej Kiskával Pozsonyban kedden.

Andrej Kiska a megbeszélések után a jelenlegi szlovák-török kapcsolatokat történelmileg a legjobbnak, a két ország gazdasági együttműködését pedig fokozódó intenzitásúnak nevezte. Kijelentette: Szlovákia huzamos ideje „megértést” tanúsít Törökország európai uniós csatlakozási törekvései iránt, s nagyra értékeli azokat az előrelépéseket, amelyeket Ankara az elmúlt évtizedben ez irányban tett, egyidejűleg bízik benne, hogy ez a folyamat folytatódni fog.

A szlovák államfő méltatta a szlovák-török gazdasági együttműködés fejlődését, megjegyezve: a két ország közti üzleti forgalom néhány év alatt a hatszorosára nőtt, s 2013-ban már 1,4 milliárd dollárt tett ki. Az idegenforgalmi kapcsolatok fejlődésével összefüggésben rámutatott: tavaly 130 ezer szlovákiai turista látogatott Törökországba, s ezzel Törökország a szlovákok második legjelentősebb idegenforgalmi célállomása volt.

Andrej Kiska említést tett arról is, hogy tárgyalásaik során a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén kívül szó esett energetikai és biztonságpolitikai kérdésekről is. Ez utóbbival összefüggésben Törökországot a térség stabil védelmi pillérének nevezte.

Recep Tayyip Erdogan azt mondta: Törökország és Szlovákia kapcsolatának további fejlődésében meghatározó tényező lesz a két ország NATO tagsága, illetve az, hogy Szlovákia európai uniós tagország. A török elnök beszédében méltatta a visegrádi négyek szerepét is, a V4-es csoport és országa együttműködése terén pedig - konkrétumok említése nélkül - „nagyon fontos” lépések megtételét helyezte kilátásba.