rss      tw      fb
Keres

Gyorsabb volt a vártnál a brit gazdaság tavalyi növekedése


MTI 2015. március 31., kedd 14:45

Az eddig becsültnél gyorsabb, kilenc éve nem mért ütemben nőtt tavaly a brit gazdaság a kedden ismertetett, felülvizsgált adatok szerint.

A brit statisztikai hivatal (ONS) közölte, hogy Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - a hazai össztermék (GDP) 2014 negyedik negyedévében 0,6 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz mérve az eddigi becslésben szereplő 0,5 százalék helyett. Az ONS számításai szerint ennek alapján a tavalyi év egészében 2,8 százalékkal emelkedett a brit GDP-érték. Ez 0,2 százalékponttal javított adat a februárban kiadott első becsléshez képest.

Az egy évvel korábbihoz hasonlítva a tavalyi negyedik negyedévben mért növekedés 3 százalékos volt, 0,3 százalékponttal jobb az eddig becsültnél.

A statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy a brit gazdasági növekedés a 2006-ban mért 3 százalékos éves ütem óta tavaly volt a leglendületesebb.

A keddi GDP-adatok megerősítik, hogy a brit monetáris politikára jelenleg gyökeresen ellentétes irányú folyamatok hatnak, a robusztus gazdasági növekedést ugyanis - elsősorban az üzemanyagárak csökkenése miatt - meredek ívben lefelé tartó, elemzői várakozások szerint hamarosan mínuszba forduló infláció kíséri.

A múlt hónapban történelmi mélypontra, zéróra csökkent a tizenkét havi brit infláció a januári 0,3 százalékról, ami szintén mélységi rekord volt.

A Bank of England - a brit jegybank - számára a kormány által előírt követendő inflációs cél 2 százalék. Ha ettől a céltól a tizenkét havi infláció bármelyik irányban 1 százalékpontnál nagyobb mértékben eltér, a brit jegybanktörvény alapján a Bank of England kormányzója nyílt levélben köteles magyarázatot adni a brit pénzügyminiszternek az okokról.

Mark Carney, a Bank of England tavaly nyáron munkába állt kanadai kormányzója kinevezése óta harmadszor volt kénytelen megírni ezt a levelet George Osborne pénzügyminiszternek; az elsőt a decemberben kimutatott 0,5 százalékos, a másodikat a januári 0,3 százalékos éves infláció miatt kellett megírnia.

Londoni elemzői vélemények szerint Carney a következő hónapokban további hasonló leveleket írhat Osborne-nak, mivel a brit infláció nagy valószínűséggel még messze nem érte el mélypontját.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics jelenlegi előrejelzése az, hogy az éves brit infláció már ebben a hónapban negatív tartományba süllyed, és az év hátralévő részében is zéró, illetve enyhén negatív értékek körül mozog majd. A ház ugyanakkor nem számol súlyosabb, meggyökeresedő defláció kialakulásával, tekintettel arra, hogy az inflációs várakozások jól rögzítettek a brit gazdaságban.

Mark Carney nemrégiben egyértelmű utalást tett arra, hogy bár nem tart elhúzódó deflációtól, de ha a deflációs időszak a vártnál mégis hosszabb ideig tartana, a Bank of England kész lenne alapkamatának még további csökkentésére.

A Bank of England 2009 márciusa óta 0,50 százalékon tartja alapkamatát.

Ez is abszolút mélységi rekord: a bank alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá a Bank of England irányadó kamata.