rss      tw      fb
Keres

| Egy kormány sem engedheti Spanyolország nemzeti szuverenitásának megtörését - jelentette ki Mariano Rajoy spanyol kormányfő kedden Madridban arra reagálva, hogy több, a katalán


függetlenséget támogató párt megállapodást kötött, miszerint ha ők nyernek a helyhatósági választásokon szeptemberben, akkor 18 hónapon belül megalakul az önálló katalán állam.

„Kormányom továbbra is az egységért fog dolgozni” - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki azután nyilatkozott a katalán kérdésről, hogy megbeszélést folytatott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, aki első hivatalos látogatására érkezett a dél-európai országba.

„Kormányom továbbra is az egységért fog dolgozni” - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki azután nyilatkozott a katalán kérdésről, hogy megbeszélést folytatott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, aki első hivatalos látogatására érkezett a dél-európai országba.

Mariano Rajoy szerint a katalán pártok elképzelése nemcsak azért rossz, mert megszakítana egy több mint, ötszáz éves együttélést, hanem sok katalánt arra kötelezne, hogy ne legyenek sem spanyolok, sem európaiak. Így utalt arra, hogy az új állam nem lenne tagja az Európai Uniónak.

Mint mondta, szeptember 27-én egyszerű helyhatósági választás lesz Katalóniában, ahol az új parlament összetételéről szavaznak az emberek, semmi másról.

A katalán parlament két pártja, a jelenleg kormányzó Konvergencia és Unió (CiU) és a Katalónia Köztársasági Baloldala (ERC) elképzelése szerint ha a helyhatósági választásokon ők nyernek az azt jelenti, hogy az emberek a függetlenné válásra szavaznak, így azonnal nekilátnának e törekvés megvalósításának. 10 hónap alatt új alkotmányt írnának, legkésőbb 18 hónap múlva pedig kiválnának Spanyolországból. A kezdeményezéshez három parlamenten kívüli párt is csatlakozott, míg több kisebb, az elszakadást eddig támogató parlamenti párt nem írta alá.

A katalán kormány tavaly novemberben népszavazást akart tartani a függetlenségről, a spanyol alkotmánybíróság azonban törvénytelennek minősítette a voksolást, amelyet ennek ellenére „alternatív” referendumként mégis megtartottak. A választásra jogosultak kevesebb mint a fele szavazott, a leadott voksok többsége az elszakadást támogatta. A spanyol vezetés kudarcként, míg a katalán kormány sikerként értékelte az eredményt.

A spanyol kormány többször is hangsúlyozta, hogy nem fogja hagyni az autonóm közösség kiválását, figyelmeztetve arra, hogy az jelentő gazdasági és társadalmi károkat okozna.

Artur Mas katalán elnök januárban jelentette be, hogy így nem marad más eszköze, mint előrehozott választásokat tartani, ugyanis pártjának legfőbb választási ígérete épp a függetlenség elérése volt 2012-ben és szerinte ezért nyertek.

A népszavazás óta készített közvélemény-kutatások szerint a katalánok többsége ellenzi az elszakadást, bár a különbség nem jelentős. A korábbi években mindig a függetlenségpártiak voltak többségben.