rss      tw      fb
Keres

The Bad Plus: Amerika egyik legmeghatározóbb dzsessztriója a Trafóban


MTI 2015. március 31., kedd 13:48

Az egyik legmeghatározóbb kortárs amerikai dzsessztrió, a The Bad Plus koncertezik a Trafóban április 11-én.

A Reid Anderson (bőgő), Ethan Iverson (zongora), Dave King (dob) felállással játszó együttes egy különleges turné keretében érkezik Budapestre, amelyben az avantgárd dzsessz nagymestere, Ornette Coleman Science Fiction című korszakalkotó albumát mutatják be saját nyelvükön újraértelmezve. Mint a Trafó ajánlójában megjegyzik, a trió egyik koncertjén maga Coleman is ott ült, és elismerő szavakkal méltatta a zenét.

Az eredeti, 1972-es albumon szereplő fúvósszekció miatt felkértek három kiemelkedő amerikai fúvóst is: Tim Berne szaxofonos már járt a Trafóban Ches Smith vagy David Torn oldalán, a másik szaxofonos a jelentős karriert befutott Sam Newsome lesz, trombitán pedig Bill Frisell egyik fontos partnere, Ron Miles fog játszani.

A 2000-es megalakulása óta csaknem egy tucat lemezt megjelentető The Bad Plus Amerika egyik elsőszámú kortárs dzsessztriója, akiket elsősorban a feldolgozások mestereiként ismernek. A Nirvana, a Pink Floyd és a Radiohead dalaihoz éppúgy kreatívan nyúltak hozzá, mint Stravinsky Tavaszi áldozatához, amelynek tavaly egy teljes lemezt szenteltek, vagy Ligeti György Fém című zongoraetűdjéhez, amelyből szintén írtak egy számot korábban.