rss      tw      fb
Keres

DK : Tarthatatlan az oktatásban dolgozók bérezése!


OS 2015. március 31., kedd 13:39

A Demokratikus Koalíció közleménye

Az Orbán kormány öt éves uralma alatt tovább romlott az oktatásban dolgozók helyzete.

A pedagógusok a szemfényvesztő életpályamodell ellenére alig keresnek többet, mint korábban. Az adatok szerint a valódi béremelés nem éri el a 20%-ot sem, a jövedelmek a közelében sem járnak a 2005-ös szintnek, és messze elmaradnak az európai uniós országok átlagától is.

Ugyanakkor a pedagógusok nagy árat fizettek a csekély többletjövedelemért is. Munkaterheik jelentősen nőttek, folyamatos ellenőrzéssel zaklatják őket és számos fölösleges adminisztratív többletfeladatot kapnak.

Még rosszabb a helyzete a nem pedagógus besorolású dolgozóknak, pedagógiai asszisztenseknek, iskolatitkároknak és más az oktatást segítő szakembereknek. Őket kirekesztették a mostani béremelésből, így szinte mindannyian csak a minimális jövedelmet kapják, köztük olyanok is, akik már évtizedek óta a köz szolgálatában állnak. Ez szégyen.

Miközben a pedagógusok és az iskolai dolgozók bérére alig jut forrás, az oktatásirányítás bürokratikus vízfeje egyre nő és egyre bonyolultabbá válik.

Európában mindenütt tudják, hogy a jó oktatás kulcsát a tisztességen megfizetett és szakmailag önálló pedagógusok és iskolai dolgozók jelentik. Éppen ezért a demokratikus kormány helyreállítja majd az iskolák autonómiáját, tisztes megélhetést biztosít a pedagógusoknak és minden oktatási dolgozónak.

Niedermüller Péter

a DK alelnöke

Kiadó: Demokratikus Koalíció