rss      tw      fb
Keres

Jakab István: a fiatal gazdákat hozza helyzetbe az új vidékfejlesztési program


MTI 2015. március 31., kedd 12:54

A fiatal gazdákat hozza helyzetbe az új vidékfejlesztési program - hangsúlyozta a Magyarországi Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) elnöke kedden Tapolcán.

Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke a szervezet regionális ifjúsági gazdatalálkozója keretében rendezett sajtótájékoztatón elmondta: a májusban életbe lépő program egyik legfontosabb eleme a fiatal gazdák támogatása, hogy be tudjanak kapcsolódni az ágazati versenybe.

Közölte azt is, hogy a Magosz a gazdaszolidaritást szem előtt tartva gyűjtést kezdeményez a kárpátaljai magyar családok javára, amihez ő 50 ezer forinttal járul hozzá, és kéri minden magyar gazda támogatását. „Csak akkor lesz aratás, ha most vetni tudnak a kárpátaljai gazdák” - hangsúlyozta.

Kis Miklós Zsolt, a Magosz Ifjú Gazda Tagozatának elnöke, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkára szerint a tapolcai fórum jó alkalmat teremt arra, hogy a gazdák megismerjék az új agrárpolitika vívmányait, amelynek köszönhetően szavai szerint egyszerűbbé, átláthatóbbá válik a pályázati rendszer, és amely igyekszik kiküszöbölni a korábban tapasztalható visszaéléseket, előtérbe helyezve a jóhiszemű pályázók érdekeit. Hozzátette: az új programban alprogramként megjelenik a fiatal gazdák támogatása, így számukra külön forrásként jelenik meg a következő hat évre vonatkozó, 250 millió eurót meghaladó forráskeret.

Kis Miklós Zsolt elmondta azt is, hogy a 2007 és 2013 közti uniós ciklus időszakából visszaáramlott forrásból új jogcímeket írnak ki a gazdák számára, többek között gépjárműbeszerzésre, kertészeti gépbeszerzésre. Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke, a tapolcai időközi választásokon induló képviselőjelölt azt hangsúlyozta, hogy Sümeg, Tapolca térségében sokan élnek a mezőgazdaságból, hiszen Veszprém megye 217 települése közül csupán14 város, túlnyomórészt falvak, ezért is kiemelten fontos a gazdák támogatása.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra (NAK) alelnöke azt emelte ki, hogy az Európai Unióban a gazdatársadalom öregedik, és bár Magyarország a támogatásoknak köszönhetően ebben az összehasonlításban nem az utolsó harmadban foglal helyet, sok még a teendő ezen a téren.

Hozzátette: a válság idején valamennyi vállalkozás közül a mezőgazdasági vállalkozások maradtak a legstabilabbak, közülük is a fiatalok által vezetett családi gazdaságok. Ez is indokolja a fiatal, innovatív gazdák további támogatását - húzta alá.