rss      tw      fb
Keres

Czibere: 400 milliós támogatás szociális intézmények fejlesztésére


MTI 2015. március 31., kedd 10:23

Négyszázmillió forintos keretösszeggel pályázatot hirdetett a kormány az önkormányzati tulajdonú szociális intézmények fejlesztésére, felújítására - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Czibere Károly elmondta, elsősorban az időseket ellátó intézmények infrastruktúráját szeretnék javítani, mert vannak még olyan idősotthonok Magyarországon, amelyekben lehet javítani az életkörülményeken.

Pályázni lehet továbbá családok átmeneti otthona, illetve hajléktalanintézmények bővítésére, fejlesztésére is - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, 50 ezer és 55 ezer között van az idősotthoni férőhelyek száma az országban, ezt idővel emelni kell, de a kormány célja az is, hogy az alapellátás keretében erősítse a házi gondozást. A meglévő férőhelyeknek a negyedében tartozik mosdó, fürdőszoba a szobához, tehát mindenképpen fontos a színvonal emelése - tette hozzá Czibere Károly.

Egy önkormányzat, illetve társulás maximum 20 millió forintot nyerhet el, és az elnyerhető összeget differenciálják aszerint, hogy egy adott önkormányzat mennyi adóbevétellel bír. Tehát minél „szegényebb” egy helyhatóság, annál több forrásra számíthat - ismertette az államtitkár.

A kiírás már elérhető, pályázni április 16-ig lehet, a miniszter pedig június 3-án dönt.