rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 8. rész (vizes vb, bizottsági jelentések, napirend után)


MTI 2015. március 30., hétfő 23:47

A 2017-es úszó- és vízilabda világbajnokság megrendezésével kapcsolatos törvényjavaslat összevont vitájával, valamint több kedden elfogadni tervezett indítvány bizottsági jelentéseinek tárgyalásával ért véget a parlament hétfői ülésnapja.

Törvényt hoznának a vizes világbajnokság megrendezéséért

Bánki Erik és Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be, amely a 2017-es budapesti úszó- és vízilabda világbajnokság megrendezéséhez szükséges beruházások kivitelezhetőségét teremtené meg.

Bánki Erik törvényismertetőjében kifejtette: hét szakág versenyzéséhez szükséges épületeket kell felépíteni rövid idő alatt, emiatt kell törvényt alkotni a fejlesztésről. Hangsúlyozta, hogy Magyarország soha ekkora rendezvényt még nem szervezett: 250 ezer néző Budapesten, 4,5 milliárd a tévék előtt, ez nagy lehetőség Magyarország számára, a turizmusban meg fog térülni a rendezés magas költsége.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára jelezte, a kormány támogatja az előterjesztést.

A vitában az MSZP és a Jobbik is támogatásáról biztosította a kormányoldalt, az LMP ugyanakkor nem értett egyet az előterjesztéssel.

Varga László (MSZP) indokoltnak nevezte a beruházás folyamatainak felgyorsítását, továbbá jelezte, örömmel vették, hogy a törvényalkotási bizottság több szocialista módosító javaslatot is elfogadott. Példaként emelte ki azon kezdeményezésüket, hogy a tervezettnél több parkoló épüljön, továbbá maximálisan pótolják a beruházás során kivágott fákat.

Szilágyi György (Jobbik) szerint pártja nemzeti ügyként kezeli a világbajnokságot, ezért támogatják annak megrendezését. A jelenlegi jogrendszer hibájának nevezte ugyanakkor, hogy a javaslatban foglaltakhoz hasonló határidő-felmentésekre van szükség ahhoz, hogy egy magyarországi beruházás két év alatt elkészülhessen.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta: a világbajnokság megrendezésével egyetértenek ugyan, de elfogadhatatlannak tartják például, hogy a szóban forgó indítványt nem a kormány jegyzi, továbbá, hogy abban nem szerepel olyan elemzés, amely alapján a kivételes határidőkkel megrendezhető lesz-e a rendezvény, valamint az, hogy miként lesznek hasznosíthatóak a későbbiekben a most felépülő létesítmények.

Bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitái

Az Országgyűlés az esti órákban összesen hat, kedden elfogadni tervezett javaslat bizottsági jelentéseit és összegző módosító javaslatait vitatta meg.

A földgázellátást érintő törvénymódosítás vitájában a szocialista Tóth Bertalan arra hívta fel a figyelmet, hogy míg az MSZP korábban támogatta a rezsicsökkentést, addig a kormányoldal nem vette napirendre azon javaslatukat, amely a földgáz világpiaci árának mérséklése további 20 százalékos gázárcsökkenést eredményezhetne. Volner János (Jobbik) felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan közműszabályozásra van szükség, ami elegendő forrást biztosít a rendszer karbantartására és fejlesztésére, ellenkező esetben ugyanis fenntarthatatlan helyzet áll elő. Az előterjesztők közül Vécsey László (Fidesz) kérte a javaslat elfogadását, amely szerinte a rezsicsökkentés megvédésének egyik lépése. A kormány nevében Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára biztosította támogatásáról a javaslat benyújtóit.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló vitában Heringes Anita (MSZP) azt mondta, teljesen új törvényre lenne szükség, ezért a mostanit - ami a 2011-es módosítása - sem tudják támogatni.

Az állatok védelméről szóló vitában szintén Heringes Anita annyit mondott, a 2012-es törvényt most csak azért módosították, mert rossz volt az előző törvény megfogalmazása. Magyar Zoltán (Jobbik) közölte: frakciója a módosítás szakmai részével egyetért. Pócs János (Fidesz) azt emelte ki, hogy a bizottságokban a képviselők támogatták a javaslatot.

A muzeális intézményekről szóló törvény bizottsági jelentésének vitájában szintén Heringes Anita azt kérdezte az előterjesztő Nagy Istvántól, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkárától: ugye nem „ingatlanmutyi” van a háttérben és a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak nem kell elhagynia a Vajdahunyad várát a Városliget átépítése miatt? Az államtitkár válaszában közölte: az átalakítással egy egyszerűbb szervezet jön létre. Ikotity István (LMP) közölte, tartózkodni fognak a szavazáson, mert nem látják biztosítottnak, hogy a szakmai színvonal növekedni, a bürokrácia pedig csökkenni fog.

Az Országos Fogyatékosságügyi Program 2015-2025 közötti megvalósítását tartalmazó határozati javaslat vitájában valamennyi ellenzéki frakció jelezte, fenntartásaik ellenére is megszavazzák majd a kormány előterjesztését.

Napirend után

A napirendi pontok tárgyalását követően Ikotity István (LMP) a magyar mezőgazdasági termékek vásárlására buzdított. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a kabai iskola tornatermének felújítását kérte. Lukács László (Jobbik) Gaál László klasszika filológusra emlékezett. Az ugyancsak jobbikos Magyar Zoltán a magyar cukoripar megsegítését sürgette, Ander Balázs a somogyi falvak nehéz helyzetéről beszélt, Vágó Sebestyén pedig a gyermekjóléti szolgálatban dolgozók fizetésének emelése mellett érvelt.

Az elnöklő Sneider Tamás lezárta az ülésnapot. Az Országgyűlés kedd reggel határozathozatalokkal folytatja munkáját.