rss      tw      fb
Keres

Bemutatták a 12. VeszprémFest programját


MTI 2015. március 30., hétfő 14:27

Két új helyszínnel bővül idén a VeszprémFest, amelyet július 15. és 18. között rendeznek meg Veszprémben - jelentette be Mészáros Zoltán, a rendezvény főszervezője hétfőn a helyi városházán.

A nagyszínpadon július 15-én, szerda este Roger Hodgson, csütörtökön a Kool & the Gang, pénteken Dee Dee Bridgewater, Irvin Mayfield Jr. és a New Orleans Jazz Orchestra, szombaton Emeli Sandé lép fel.

Új helyszínként jelenik meg a vár alatti egykori püspöki pihenőben kialakított FestGarden, ahol július 16-ától háromnapos dzsessz- és világzenei koncertsorozatot rendeznek, a fiatalabb korosztályt 17-én és 18-án, pénteken és szombaton a FestPresszó névre keresztelt Expresszó Klubban hip-hopos, szvinges, elektrós hangzású koncertek várják - mondta Mészáros Zoltán.

A nyitónapon a Supertramp legendás énekese, Roger Hodgson a Crime of the Century című album megjelenésének 40. évfordulója alkalmából szervezett, Breakfast in America című turnéja részeként érkezik a fesztivál nagyszínpadára.

A második napon fellépő kétszeres Grammy-díjas, amerikai Kool & the Gang a könnyűzene történetének egyik legsikeresebb együttese világszerte több mint 70 millió eladott albummal.

A harmadik napon a három Grammy-díjjal kitüntetett Dee Dee Bridgewater amerikai dzsesszénekesnő a kétszeres Grammy- és Billboard-díjas dzsessztrombitással, Irvin Mayfielddel és a Mayfield vezette New Orleans Jazz Orchestrával ad koncertet a VeszprémFesten.

A zárónapon a Magyarországon először fellépő, világhírű brit r'n'b és soul énekesnő, Emeli Sandé koncertjét a várható nagy érdeklődésre való tekintettel a Veszprém Arénában rendezik meg. Az énekesnő Our Version of Events című lemeze az Egyesült Királyság legsikeresebb és legnagyobb példányszámban eladott lemeze lett 2012-ben és két kategóriában is elnyerte a brit kritikusok díját.

Az egykori püspöki pihenőnél, a vár tövében kialakított FestGardenben a július 16-i első napon a hat Grammy-jelöléssel rendelkező Mike Stern gitáros és az egyedi hangzásvilágáról ismert Didier Lockwood hegedűművész lép színpadra. Július 17-én, pénteken Jack DeJohnette Grammy-díjas dobos és 3 zenésztársa 2015-ös, Made in Chicago című lemezét mutatja be. A zárónapon, szombat este a zöld-foki-szigeteki gyökerekkel rendelkező Carmen Souza énekesnő és mentora, a basszusgitáron és nagybőgőn játszó Theo Pascal ad koncertet.

A szintén új helyszínként megjelenő FestPresszóban július 17-én pénteken a hip-hopos, szvinges hangzású svéd Movits!, 18-án szombaton pedig egy dzsesszes vokállal rendelkező retroelektro-együttes, a román Moonlight Breakfast várja késő esti koncertjeivel főként a fiatalabb korosztályt.

A VeszprémFest kísérőprogramjaként idén is megrendezik az Óváros téren az ingyenesen látogatható Rozé, Rizling és Jazz Napokat. A tíznapos rendezvényen - amely már a VeszprémFest előtt, július 10-én elkezdődik és július 19-ig tart - harminc Balaton-környéki borász és harminc koncert várja a közönséget.

A Séd-völgyben a Jezsuita kolostorban idén Ex - A. E. Bizottság a Kolostorban címmel rendhagyó, ingyenesen látogatható kulturális programot kínálnak július 18-án, szombaton. A kolostorban Zalán Tibor író, költő és feLugossy László képzőművész performanszával nyílik az Ex Vajda Lajos Stúdió kiállítása ef Zámbó Isván, feLugossy László és Wahorn András műveiből, majd a kolostor előtti téren az Albert Einstein Bizottság egykori tagjainak közreműködésével az efZámbó Happy Dead Band Akusztik és a Wahorn Airport ad koncertet.

A programot bemutató sajtótájékoztatón Porga Gyula, Veszprém polgármestere úgy fogalmazott, hogy a VeszprémFest az elmúlt években tevékenyen hozzájárult a város kulturális életének erősítéséhez, hiszen a veszprémiek mindig is fogékonyak voltak a minőségi kultúrára.

Mészáros Zoltán a sajtótájékoztató végén közölte: a jegyértékesítést április elsején kezdik, a részletes program hétfőtől megtekinthető a fesztivál honlapján, a www.veszpremfest.hu oldalon.