rss      tw      fb
Keres

Quaestor - Az érintett hivatalos személyek vagyonát is zároltatná az


LMP

Az LMP hétfőn törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy azon hivatalos személyek - köztük akár kormánytagok - vagyonát is zárolni lehessen, akik tudtak arról, hogy Quaestor bedőlni készül, mégsem értesítették a hatóságokat - mondta Schiffer András vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Mint az LMP társelnöke felidézte: hétfőn házszabálytól való eltéréssel tárgyalhatja a parlament Rogán Antal, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője és két frakciótársa, Gulyás Gergely és Tuzson Bence közös javaslatát mely szerint ha pénzügyi intézménnyel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja merül fel - a gyanúsítástól függetlenül - zár alá lehessen venni a cégcsoport vezetői, a felügyelő bizottsági tagok, de még a könyvvizsgálók vagyonát is. A zárolt vagyonokat pedig a kárt szenvedett emberek kártalanítására kellene fordítani.

Ehhez a kormánypárti előterjesztéshez kapcsolódóan nyújtja be az LMP hétfőn azt a javaslatát, amelynek értelmében nemcsak a vezető tisztségviselők, hanem mindazon hivatalos személyek vagyonát is zárolni kellene, akik "jobb tudomásuk" ellenére nem tették meg a szükséges intézkedéseket. Ez vonatkozna jegybanki tisztségviselőkre, kormánytagokra és a miniszterelnökre is - mondta az LMP-s képviselő.

Schiffer András kiemelte: ha Orbán Viktor miniszterelnök tudott arról, hogy a brókercég be fog dőlni, hivatali kötelezettségét elmulasztotta azzal, hogy nem értesítette a felügyeleti szervet és a rendőrséget. Ennek nyomán Schiffer András szerint a Quaestor károsultak vagyonának fedezése érdekében a kormányfő vagyonát is zárolni kellene.

Kérdésre válaszolva az LMP társelnöke arra is kitért: számos tisztázatlan kérdés van még a bedőlt brókercégek ügyében. Kiemelte például: egyelőre azt sem tudni, hogy mennyire súlyosbította a Quaestor-csoport helyzetét, hogy a bedőléskor, illetve azt megelőzően a kormányzati szervek kivették vagyonukat.

Schiffer András azt mondta: az említett előterjesztésen kívül az LMP hétfőn további javaslatok benyújtására is készül a bedőlt brókercégekkel összefüggésben. Az LMP társelnöke hangsúlyozta: pártjuk a következő két hétben azon fog dolgozni, hogy konkrét javaslatokkal, konkrét lépésekkel segíthessék a kárt szenvedett embereket.