rss      tw      fb
Keres

Abbász: Izrael független gázai államot és ciszjordániai autonómiát akar Jeruzsálem nélkül


MTI 2015. március 28., szombat 16:43

Izrael ismét olyan terveket sző, amelyek értelmében a Gázai övezet helyén jönne létre egy független állam, míg Ciszjordánia mindössze autonóm területté válna Jeruzsálem nélkül - figyelmeztette a palesztin elnök szombaton az Arab Liga sarm-es-sejki csúcstalálkozóján jelenlévő arab vezetőket.

Mahmúd Abbász emlékeztetett, hogy az ideiglenes határokkal körülvett állam néven ismert terv már több mint egy évtizede az asztalon van Izraelben. A Giora Eiland izraeli tábornok által kidolgozott javaslat következménye az lenne, hogy „elfelejthetjük Jeruzsálemet és a palesztin menekültek visszatérési jogát” - mondta.

„Ez a terv teljes mértékben elpusztítja a palesztin nemzeti törekvéseket, éppen ezért remélem, hogy az arab csúcstalálkozó résztvevői határozatban fogják elítélni az ehhez hasonló (izraeli) lépéseket” - hangsúlyozta Abbász, felemlegetve Benjámin Netanjahu azon kijelentését, hogy amíg ő Izrael kormányfője, addig nem jön létre palesztin állam.

Abbász rámutatott, hogy Netanjahu ezt a múlt heti izraeli választások előtt egy nappal „ígérte", majd megnyerte a voksolást. A palesztin vezető beszédének egy korábbi pontján már kijelentette, hogy a palesztin állam már létrejött, „hiszen az ENSZ elismert bennünket”. Az ENSZ Közgyűlése 2012 végén felvette Palesztinát „nem tag megfigyelő államként”.

Abbász ugyanakkor történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy az izraeli arab pártok közös választási listát hoztak létre, amelynek köszönhetően 13 mandátumot tudtak szerezni a 120 tagú kneszetben. Példátlan arab összefogásra került sor előbb Izraelen belül, majd regionális szinten - mondta, utalva a szaúdi vezetésű katonai koalícióra, amely szerda éjjel indított hadműveletet a jemeni húszi lázadók ellen.

Kitért arra - az arab külügyminiszteri tanács által támogatott - palesztin kezdeményezésre is, amely szerint egy arab vezető „mindannyiunk nevében beszédet tartana az amerikai kongresszus két háza előtt", kifejtve ott az „arab-izraeli konfliktus megszüntetését előirányzó víziónkat”. Ugyanezt később az Európai Unió és a többi világszervezet előtt is meg kell tenni - hangsúlyozta.

Az izraeli kormányfő a hónap elején, két héttel a választások előtt felszólalt a washingtoni kongresszusban.