rss      tw      fb
Keres

Tapolcai választás - Fidesz: Pad Ferenc nem tett semmit a vörösiszap-katasztrófa elkerüléséért


MTI 2015. március 28., szombat 13:04

A Fidesz véleménye szerint Pad Ferencnek, a baloldali ellenzék által a tapolcai időközi választáson indított képviselőjelöltnek válaszolnia kell arra, hogy miért nem tett semmit a 2010. októberi vörösiszap-katasztrófa elkerüléséért és azért, hogy a Mal Zrt. dolgozói később ne veszítsék el a munkájukat.

Erről Szűcs Lajos beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet az április 12-én Tapolca, Ajka és Sümeg térségében sorra kerülő időközi országgyűlési képviselőválasztásról tartott. Azt mondta: egy 14 évvel ezelőtti, Dabason haláleset miatt tartott időközi választás nyerteseként és a nemrégiben elhunyt országgyűlési képviselő, Lasztovicza Jenő barátjaként is erkölcsi kötelessége megszólalni az ügyben.

A politikus a választók figyelmébe ajánlotta a Fidesz-KDNP jelöltjét, Fenyvesi Zoltánt, akiről azt mondta, hogy eddigi közéleti és tanári pályafutásával bizonyította, hogy jó képviselője lehet a körzetnek.

Jelöltjük az emberek problémáival foglalkozik, míg a baloldal által támogatott Pad Ferenc elsősorban „országos politikát szeretne csinálni a választásból” - fogalmazott.

Szűcs Lajos kijelentette: Pad Ferencet olyan emberek és szervezetek jelölték, akik korábban komoly veszélybe sodorták Magyarországot, a települések működését, több százezer család megélhetését és otthonát. Az ő kormányzásuk idején megduplázódott a munkanélküliség, inkább segélyt adtak munka helyett - folytatta. A 2010-es adatok szerint csak Veszprém megyében az állástalanok száma elérte a 24 ezer főt - emelte ki.

Pad Ferenc „olyanokkal cimborál", akiknek munkája nyomán akkoriban a fizetések felét elvitte a magas adó, a másik felének egy jelentős részét pedig a rezsi - hangsúlyozta. Olyanokkal „paktált le", akik egy havi nyugdíjat elvettek az idősektől, akik 2002-2010 között folyamatos megszorításokkal sújtották az országot, miközben hagyták, hogy a külföldi extraprofittal rendelkező vállalatok kirabolják azt. Ez az időszak volt az, amikor a nemzeti vagyont sikerült eladni, „nokiás dobozokkal, hamis szerződésekkel, telekcserékkel szét tudták lopni az államkasszát”.

Ebben az időszakban nőtt duplájára az államadósság és ezen belül a települések adóssága is - tette hozzá. Ebben az időszakban hajszolták bele devizahitelekbe az országot, és több mint 1280 milliárd forint adósságba „kergették” az önkormányzatokat. Ehhez Ajka 5,2 milliárd forinttal járult hozzá.

Szűcs Lajos úgy fogalmazott: Pad Ferenc eddigi munkája és megnyilvánulásai azt mutatják, hogy haszonélvezője és kihasználója volt ezeknek a lehetőségeknek. A baloldali jelölt szakszervezeti vezető volt, önkormányzati képviselő, az önkormányzati távhőcég felügyelő bizottságának tagja és a Mal Zrt.-ben is dolgozik - sorolta.

Kitért arra, hogy 2010 októberében, amikor bekövetkezett a vörösiszap-katasztrófa, Pad Ferenc a Mal Zrt. dolgozója és a cég vezetőségének tagja volt. Sem akkor, sem azóta nem lehetett egyetlen egyszer sem arról hallani, mit tett annak érdekében, hogy a katasztrófát elkerüljék - mondta Szűcs Lajos. Arról sem lehetett hallani, mit tett azért, hogy a cégnél megmaradjanak a munkahelyek és az ott dolgozó munkások bére ne csökkenjen több mint húsz százalékkal - tette hozzá.

Szűcs Lajos kérdésre válaszolva véleményt mondott arról, hogy a Jobbik nyilatkoztatni szeretné a politikusokat, hogy ők vagy családtagjaik vet­tek-e ki pénzt a Quaestorból már­ci­us 1. és 9. kö­zött. Úgy vélte, a jobboldali pártnak elsősorban rövid távú politikai céljai vannak ezzel a kezdeményezéssel. Arra a kérdésre, hogy ő hol tartja a vagyonnyilatkozatában feltüntetett, államkötvényben lévő megtakarításait, azt felelte: nem a közelmúltban becsődölt cégek valamelyikénél.