rss      tw      fb
Keres

A tavalyi spanyol államháztartás hiány kisebb volt a tervezettnél


MTI 2015. március 28., szombat 10:11

Spanyolország először teljesítette tavaly az Európai Unióval a GDP-arányos államháztartási hiánycélról kötött megállapodást 2008 óta.

A deficit a hazai össztermék 5,7 százaléka volt, kisebb az EU- megállapodásban szereplő 5,8 százaléknál. Két éve az államháztartási hiány a GDP 7 százalékát tette ki.

A hiányt részben annak révén sikerült leszorítani, hogy tavaly a vártnál nagyobb ütemben, 1,4 százalékkal nőtt a spanyol gazdaság, először jegyeztek fel bővülést 2008 óta.

Csütörtökön a spanyol központi bank 2,8 százalékra módosította az idei gazdaságnövekedésre vonatkozó előrejelzését a decemberben várt 2 százalékról.

A jegybank a derűlátást a kőolaj árának csökkenésével, valamint az Európai Központi Bank (EKB) március elején beindított gazdaságélénkítő eszközvásárlási programjával indokolta.

A központi bank egyelőre azzal számol, hogy 2016-ban a spanyol hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékkal nő.

Az élénkülő gazdaság ellenére a munkanélküliség továbbra is súlyos gond. A jegybank azzal számol, hogy az idei év végére a munkanélküliségi ráta 22,2 százalék, 2016-ban 20,5 százalék lesz. Az idén januárban 23,4 százalék volt a spanyol munkanélküliség, a második legmagasabb az Európai Unióban Görögország után.