rss      tw      fb
Keres

Több százezren rótták le tiszteletüket Szingapúr alapító atyja előtt


MTI 2015. március 28., szombat 9:03

Csaknem négyszázezren rótták le tiszteletüket Szingapúr nemrégiben elhunyt „alapító atyja", Li Kuan Ju volt miniszterelnök előtt - jelentette a helyi média szombaton.

A független Szingapúr megteremtőjeként számon tartott politikus koporsóját szerdán vitték át a parlament épületébe, ahol felravatalozták.

A közszolgálati televízió arról számolt be, hogy helyi idő szerint szombat délig mintegy 370 ezer ember gyűlt össze a volt kormányfő búcsúztatására a parlamentben. Az épület előtt folyamatosan több kilométeres sor kígyózott, sokan tíz órát is hajlandóak voltak várakozni. „Rengeteget tett értünk, nélküle sehol sem tartanánk” - mondta a helyszínen egy 21 éves egyetemista a Kyodo japán hírügynökség tudósítójának.

Az állami temetés vasárnap lesz.

Li Kuan Ju több mint három évtizeden át - 1959-től 1990-ig - irányította miniszterelnökként Szingapúrt, és nevéhez fűződik a kis délkelet-ázsiai ország gazdasági felvirágoztatása. A politikus hétfőre virradóra, 91 éves korában hunyt el tüdőgyulladásban. A kormány hétnapos nemzeti gyászt rendelt el.