rss      tw      fb
Keres

Ebola - Meghalt az utolsó ismert fertőzött Libériában


MTI 2015. március 28., szombat 6:57

Meghalt az ebolavírussal fertőzött utolsó ismert beteg Libériában - közölték egészségügyi források szombaton.

Az ebolás beteg egy monroviai járványügyi központban vesztette életét pénteken. A hatóságok szerint a nő nagy valószínűséggel úgy betegedett meg, hogy szexuális kapcsolatot létesített egy volt ebolafertőzöttel.

„Nyomon tudtuk követni, hogy kikkel lépett kapcsolatba. Mindenkit arra szólítunk fel, hogy tartsa be a megelőző óvintézkedéseket” - hangsúlyozta Franis Ketteh, az ország ebolaügyi főfelelőse.

Hetek óta ez volt az első ismert új megbetegedés a nyugat-afrikai országban. A kormány már abban bízott, hogy április közepére ebolamentessé nyilváníthatják Libériát. Ahhoz, hogy egy országot ebolamentesnek nyilvánítsanak, 42 napnak - a lappangási idő kétszeresének - kell eltelnie újabb beteg jelentkezése nélkül.

Sierra Leonéban az utóbbi héten harminchárom új megbetegedést jelentettek, a helyzet azonban továbbra is Guineában a legrosszabb, ahol fel sem lehet pontosan mérni az esetek számát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az ebolajárvány 2013. decemberi kitörése óta több mint tízezren haltak bele a vérzéses lázba Afrikában, nagyrészt a kontinens három nyugati országában, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.