rss      tw      fb
Keres

Szaúd-Arábia visszaküldi nagykövetét Stockholmba


MTI 2015. március 28., szombat 0:37

Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy visszaküldi Stockholmba nagykövetét, akit a hónap elején rendelt haza, miután Margot Wallström svéd külügyminiszter bírálta a szaúd-arábiai emberi jogi helyzetet - jelentette péntek este az al-Arabíja szaúdi tulajdonú pánarab hírtelevízió.

A svéd külügyminisztérium nem erősítette meg a hírt, de annyit közölt, hogy Stockholm rijádi nagykövete arról biztosította Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodót, hogy Margot Wallström közelmúltbeli nyilatkozataival nem akarta megsérteni Szaúd-Arábiát vagy az iszlámot.

„Reméljük, hogy hamarosan viszontlátjuk a szaúdi nagykövetet Stockholmban, és a két ország kapcsolata visszatér a megszokott kerékvágásba” - írta közleményében a külügyi tárca.

Rijád a hónap elején rendelte haza nagykövetét Stockholmból, miután a tárcavezető a svéd parlamentben azt mondta, hogy Szaúd-Arábia megsérti a nők jogait. Wallström bírálta azt is, hogy Raif Badávi szaúdi bloggert és emberi jogi aktivistát tíz évi börtönbüntetésre és ezer botütésre ítélték, továbbá „diktatúrának” minősítette a szaúdi királyságot.

A külügyminiszter szavai miatt Szaúd-Arábia március közepén megakadályozta, hogy Margot Wallström beszédet mondjon az Arab Liga kairói tanácskozásán, Svédország pedig bejelentette, hogy felmondta az idén lejáró, több milliárd svéd korona értékű fegyverszállítási egyezményét Rijáddal.