rss      tw      fb
Keres

Osztrák és holland szélsőjobboldali politikus találkozott Bécsben


MTI 2015. március 27., péntek 22:09

Geert Wilders holland és Heinz-Christian Strache osztrák szélsőjobboldali vezető politikus tartott találkozót pénteken Bécsben. A Holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjének látogatását bírálták egyes osztrák parlamenti pártok és az osztrák külügyminiszter is.

Wilders az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) meghívására érkezett Ausztriába és a párt vezetőjével, Heinz-Christian Strachéval együtt előadást tartott péntek este Európa iszlamizálódásának veszélyeiről.

A holland politikus osztrák kollégájával közösen tartott délutáni sajtótájékoztatóján szó esett azokról, akik Európából a Közel-Keletre távoznak, hogy csatlakozzanak a szélsőséges erőkhöz a szíriai és iraki harcokban. A PVV vezetője szerint meg kellene engedni a szélsőséges iszlám eszmék követőinek, hogy elhagyják az országot, azt viszont azt meg kellene akadályozni, hogy visszatérjenek. Geert Wilders hangsúlyozta, nem érti, hogy a nyugati kormányok miért korlátozzák a szélsőségesek kiutazását. Ha bűncselekményt akarnak elkövetni, akkor azt inkább Irakban vagy Szíriában tegyék meg - mondta.

Heinz-Christian Strache osztotta holland kollégájának javaslatát és elmondta: a szélsőséges eszméket követők olyanok, mint az időzített bomba, ezért nem szabadna hagyni, hogy szabadon mozoghassak az országban.

Geert Wilders politikus 2006-ban alapította a Holland Szabadságpártot (PVV). Látogatását az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek mellett az osztrák külügyminiszter, Sebastian Kurz is bírálta. Szavai szerint a társadalomban inkább az összetartásra kéne törekedni és nem az újabb széthúzásra.

Heinz-Christian Strache szerint a holland politikus a véleménynyilvánítás törvényes terepén marad és sem szélsőségesnek, sem uszítónak nem nevezhető. Strache szerint kollégája azért kapott korábban halálos fenyegetéseket, mert kritikus mert lenni az iszlámosodás folyamatával kapcsolatban. Wilders tíz éve rendőri védelem alatt áll.

A bécsi eseménnyel egy időben egy antifasiszta szervezet tüntetést hirdetett meg a belvárosi Hősök teréhez, egy másik szervezet flashmobot tartott a szintén a városközpontban lévő Josefsplatz téren. A két tüntetés rendbontás nélkül zajlott le.