rss      tw      fb
Keres

Iráni atomprogram - Obama és Merkel szerint hosszútávú, átfogó MTI


megállapodásra van szükség

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár pénteki telefonbeszélgetésük során megerősítették, hogy egy hosszú távú, átfogó megállapodást szándékoznak kötni Iránnal, amely biztosítja az iszlám köztársaság atomprogramjának békés mivoltát - közölte a Fehér Ház.

A két vezető „megerősítette elkötelezettségét egy hosszú távú, átfogó megállapodás elérése mellett, amely teljes mértékben és ellenőrizhető módon biztosítja, hogy Irán atomprogramja a továbbiakban kizárólag békés célokat fog szolgálni” - írta közleményében a Fehér Ház.

Ugyanakkor Obama és Merkel azt is kiemelte, hogy Iránnak „meg kell hoznia a szükséges döntéseket” a „fennmaradó számos” problémás kérdés rendezése érdekében.

Irán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) több mint egy éve folytatnak mtárgyalásokat egy olyan átfogó megállapodásról, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek. A Nyugat ugyanis azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, amit a teheráni vezetés következetesen tagad.

Irán és az Egyesült Államok között csütörtökön kezdődtek meg Lausanne-ban a döntő tárgyalások egy keretszerződés tető alá hozásáról. A felek március 31-ig szeretnének megállapodásra jutni a keretszerződésről, június 30-ig pedig végleges, hosszú távra szóló egyezséget kötnének. A Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően, csakis békés céllal valósítaná meg atomprogramját.