rss      tw      fb
Keres

Hirdetéssel kutat információk után a lengyel Nemzeti Emlékezet MTI


Intézete

A legnagyobb példányszámú orosz bulvárlapban feladott hirdetéssel szeretne választ kapni a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) arra, hogy mi történt pontosan a második világháborús lengyel ellenállás három, a Szovjetunióban bebörtönzött és homályos körülmények között meghalt tagjával.

A Komszomolszkaja Pravda című lapban pénteken megjelent egész oldalas hirdetésben a náci és sztálinista rezsimek bűneinek kivizsgálásával foglalkozó intézet azt kérte, hogy akinek információja van az „eltűnt” személyek börtönéveiről, illetve halálának és elhantolásának körülményeiről, jelentkezzen az intézetnél.

A három keresett személyiség: Leopold Okulicki, a háború alatt és után a nácik és szovjetek is ellen harcoló Honi Hadsereg (AK) utolsó parancsnoka, Jan-Stanislaw Jankowski, a háború alatti lengyel földalatti állam miniszterelnök-helyettese, illetve Stanislaw Jasiukowicz, a földalatti kormány egyik minisztere. Őket 13 társukkal együtt a szovjetek a háború végén egyeztetésre hívták Moszkvába, de ehelyett koncepciós perbe fogták őket, és 5-10 év közötti börtönbüntetést szabtak ki rájuk. Az IPN által keresett három vezető a börtönben tisztázatlan körülmények között meghalt, ketten közülük nem sokkal büntetésük lejárta előtt.

Az IPN vezetője, Lukasz Kaminski a Rzeczpospolita című lengyel napilapnak nyilatkozva azt mondta, az akció célja nemcsak az, hogy új információkhoz jussanak a három ellenállóról, hanem az is, hogy eljuttassák az orosz olvasókhoz a 16 elítélt lengyel történetét.

Az IPN 2003-ban már indított egy kutatást a három ellenálló sorsának felderítésére, de azt 2009-ben felfüggesztették, miután az intézet szerint az orosz hatóságok ellenállása miatt ellehetetlenült a nyomozás.

A Human Rights Memorial nevű civil szervezet korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy Vlagyimir Putyin elnökké választása óta egyre nehezebb hozzáférni a történeti archívumokhoz.

Varsó a mostani lépéssel részben arra is reagált, hogy az orosz történeti archívum (Roszarchiv) február végén a nácikkal való kollaborációval vádolta meg a lengyel Honi Hadsereget. Kaminski közölte, hogy Lengyelország kész párbeszédet folytatni a közös múltról, de nem manipulált források alapján, és csak úgy, ha a lengyel kutatók teljesen szabad hozzáférést kapnának az orosz archívumokhoz.

Lukasz Kaminski szerint a lépés egyúttal figyelmeztetés is Lengyelország és a világ felé: „A tizenhatok esete azt mutatja, hogy hogyan végződik a megbékélési politika egy diktátorral szemben”.

Lengyelország és Oroszország kapcsolata az utóbbi időben az ukrán válság kapcsán mérgesedett el.