rss      tw      fb
Keres

Akciótervet hirdetett az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen az


amerikai kormány

Ötpontos, 1,2 milliárd dollárral megtámogatott akciótervet jelentett be pénteken az amerikai kormány az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok visszaszorítására.

Az amerikai járványügyi központ adatai szerint az Egyesült Államokban évente 2 millió embert betegítenek meg, és közülük 23 ezer embernek a halálát okozzák az antibiotikum-rezisztens baktériumok.

Hat amerikai közül ötnek minden évben felírnak antibiotikumokat, ami évente 262 millió adagot jelent - emlékeztet közleményében a Fehér Ház, amely az akcióterv részeként csökkentené a rezisztens kórokozók okozta fertőzések gyakoriságát.

A kormány véget vetne az antibiotikumok fölösleges alkalmazásának egyebek közt a felhasználás szorosabb megfigyelésével, új gyógyító eljárások kidolgozásával és az antibiotikumok állattenyésztésben történő használatának csökkentésével.

Az akcióterv szerint felgyorsítanák új antibiotikumok és más gyógyszerek, védőoltások kifejlesztését, új teszteket fejlesztenének ki a kórokozók felismerésére, és javítanák az együttműködést más kormányokkal.

Az amerikai kormány azt reméli, hogy az intézkedésekkel 2020-ig, az akcióterv végéig 50 százalékkal csökkentheti az antibiotikumok „nem megfelelő” alkalmazását a járóbeteg-ellátásban, és 20 százalékkal a kórházakban.

Barack Obama elnök szerint „agresszív cselekvésre” van szükség, mert ellenlépések hiányában veszélybe kerülhetnek a penicillin 1928-as felfedezése óta elért eredmények.