rss      tw      fb
Keres

Az örmény erők megöltek egy azeri katonát Hegyi Karabahban


MTI 2015. március 27., péntek 18:30

Az örmény erők megöltek egy azeri katonát a vitatott hovatartozású Karabah régióban húzódó frontvonalon - jelentette be pénteken Bakuban egy azerbajdzsáni katonai szóvivő.

A tájékoztatás szerint a katona még csütörtökön lelte halálát, amikor - mint a szóvivő állította - az örmények megsértették a tűzszünetet.

Az AFP francia hírügynökség megjegyzi, hogy a múlt héten is fegyveres összetűzés történt örmény és azerbajdzsáni katonák között Karabahban, akkor három örmény katona életét vesztette, négy pedig megsebesült. Az év eleje óta egyébként legalább huszonkét ember halt meg ilyen jellegű összecsapásokban a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, örmények lakta enklávé térségében. A hírügynökségek többször rámutattak arra, hogy a két fél ellentmondó adatokat közöl az áldozatok számáról, és egymást okolja a történtekért.

Karabah a Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozott, de a két volt tagköztársaság között még a Szovjetunió felbomlása előtt, 1988-ban háború tört ki a területért. Az 1994-ben tűzszünettel lezárult háborúban mintegy 30 ezren haltak meg, és több százezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A két ország azóta sem tudott megállapodni a terület státusáról, így az állandó feszültségforrás a Kaukázus déli részén.

A névleg önálló Karabahot Örményország 1994 óta jelentősen támogatja mind katonailag, mind pénzügyi téren, és hét további azerbajdzsáni közigazgatási egységet is ellenőrzése alatt tart, hogy biztosítsák Karabah védelmét, valamint az anyaország és a karabahi enklávé összeköttetését.