rss      tw      fb
Keres

Balkán

Két izraeli repülőgép gyakorlatot hajtott végre Magyarország légterében. Ehhez át kellett repülniük Kis-Ázsián és a fél Balkánon, csupa NATO-tagállamon. Sehol nem volt velük probléma. Nem is lehetett, hiszen az összes engedélyt megkapták, mert például nem voltak működő földerítési eszközeik. A repülés minden részletéről informálva voltak a NATO és a magyar légvédelem illetékes szervei.

Ennek ellenére a magyar sajtó folyamatosan izraeli kémrepülőgépekről írt, a jobboldal pedig hiszterikus kampányba kezdett. Ennek nyomán kiderült, hogy a bürokratikus szabályozás az ilyen esetekre nézve nem tökéletes, és javítani kell rajta. Helyes. Egy szabályozás legyen rendben. (Például azt is érdemes lenne megnézni, honnan tudhatta a repülőgépek megfigyelője és lefényképezője, hogy ezek a gépek jönni fognak, ami gondolom katonai titok.) És ezen túl még mi van?

Hát az van, amit egy hivatásos szakértő költői kérdésként fogalmazott meg: vajon akkor is ilyen cirkusz lett volna, ha nem izraeli, hanem mondjuk kanadai gépekről van szó? Vagy akkor nálunk is épp olyan érdektelenség övezte volna a dolgot, mint Törökországban és a Balkánon? – Nos, igen: ismét kiderült, hogy a Balkán nem földrajzi, hanem kulturális fogalom.

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!