rss      tw      fb
Keres

FINA - Kitolják a korhatárt, Gyárfás első alelnök lehet


MTI 2015. március 18., szerda 10:51

A vizes sportokat összefogó Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) a nyári kongresszusán várhatóan a jelenlegi 80-ról 85 évre emeli a tisztségviselők korhatárát, ezáltal a jelenlegi elnök Julio Maglione újra pályázhatna a posztra. A FINA első alelnököt is választhat az öt alelnök, köztük Gyárfás Tamás közül.

Az insidethegames.biz cikke szerint a jelenlegi szabályok szerint a szövetség vezetője, illetve vezetőségi (Bureau) tagja az lehet, aki a választás évében 80 évesnél nem idősebb. A javaslat értelmében ezt a korhatárt tolnák ki öt évvel, a jelenleg 81 éves Maglione pedig így versenybe szállhatna újra a posztért 2017-ben.

Az előterjesztésről Kazanyban, az idei vizes világbajnokság előtt dönt majd a FINA rendkívüli kongresszusa, melyen várthatóan egy új posztot is létrehoznak. A tervek szerint ugyanis az öt alelnök közül választanának egy első alelnököt, aki a többieknél erősebb jogkörrel rendelkezne. Az első alelnök szerepe azért is fontos, mert az uruguayi Maglione idén novemberben a kora miatt nem maradhat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) teljes jogú tagja, így az első alelnök vehetné át a helyét a NOB-ban.

A FINA Bureau javaslata szerint az öt alelnök, köztük Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke javasol majd maguk közül egyet a posztra, s róla a kongresszus szavaz Kazanyban, ahol egyszerű többség kell a megválasztáshoz. Amennyiben a jelölt nem kapja meg a bizalmat, az alelnökök másik személyt jelölnének maguk közül.