rss      tw      fb
Keres

Végre egy kis konzervativizmus!A kormányzó pártszövetség szigorított a sztrájkjogon, s ennek élharcosa – ki más is lenne? – az ún. munkástagozat (vagy volt munkástagozat?) vezetője volt. Amint az is természetes volt, hogy annak idején a nyugdíjastagozatuk magyarázgatta, miért helyes, ha csökkennek – vagy relatíve csökkennek – a nyugdíjak. Mármost ez a pártszövetség szívesen nevezi és minősíti magát konzervatívnak, miközben jobboldali, de populista politikát folytat. Magyarországon sajnos nem létezik konzervatív párt.

De most talán mégiscsak fölcsillan valami kis konzervativizmus reménye. Mert a sztrájkjog szigorításának egyik legfontosabb eleme az, hogy a közszolgálati cégeknél, mint a közlekedési vállalatok, tényleg csak akkor fogja megengedni a sztrájkot, ha megállapodás születik az elégséges szolgáltatásról. Ha pedig nem születik, akkor bíróság fog dönteni a kérdésben. Mindenki, aki még emlékszik a populista kormányzópártnál is demagógabb szakszervezeti vezetőkre, s az általuk teremtett sztrájkjogtalanság viszonyaira, csak azt mondhatja: végre!

Persze föl lehetne most háborodni azon, hogy ez a pártszövetség annak idején biztatta és uszította a gátlástalan szakszervezeti boncokat, aminthogy azt is az orra alá lehetne dörgölni, hogy ellenzékben népnyúzásnak minősítette a közüzemi díjak emelését, most meg vígan emelget – egyébként jogosan, mert muszáj, csakhogy korábban is muszáj lett volna. De minek? Ezek már ilyenek: elveik nincsenek, csak érdekeik. Az ember itt már csak legyint. Nyugtázzuk inkább örömmel, hogy a sok populista hülyeség helyett most végre egy kis értelmes konzervativizmust mutatnak.

Nagyjából egy éve, idén januárban ezt írtam a demagóg szakszervezeti vezetőkről: „Az ilyenfajta felelőtlen követelőzők, akik egyébként egy ízben már jócskán hozzájárultak egy baloldali és liberális kormány bukásához, tényleg megérdemelnék, hogy a puha liberális sztrájktörvény helyett kapjanak egy jó kemény konzervatív szabályozást, s a baloldali ejnye-bejnye helyett egy jobboldali kormányzat osszon ki nekik két pofont. És garantáljuk: ha meglesz a jobboldali kormány, amelynek hatalomrajutását most – akár tudattal, akár tudatlanul – oly nagy igyekezettel készítik elő, előbb vagy utóbb egészen biztosan meg is fogják kapni.” Elmehetnék jósnak.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!