rss      tw      fb
Keres

Nem furcsa? Csak magyar tulajdonú bankok mentek csődbe

 

 

Ez év elején a Fidesz-frakció közleményben támogatta a kormányt abban a törekvésében, hogy minél több bank legyen magyar tulajdonban. Azt írták, hogy a magyarok ki vannak szolgáltatva a külföldi tulajdonú bankoknak, azok pedig tisztességtelenek.

„A Gyurcsány-párt ennek ellenére folytatná veszélyes gazdaságpolitikáját, és ma is megakadályozná azt a törekvést, hogy minél több bank legyen magyar tulajdonban, s ezáltal egyre erősebb legyen a hazai bankrendszer és a magyar családok biztonsága.”

Hmm. Ha a Gyurcsány-párt valóban akadályozza ezt, akkor jól teszi, dicséretet érdemel. Mert nem a külföldi bankok lopják el a magyar emberek pénzét, nem náluk tűnnek el a milliárdok, és nem külföldiek juttatják csődbe a bankokat – ezt éppenséggel a magyarok teszik. Sőt, kizárólag a magyarok!

Ha megnézzük a magyar bankcsődök tavalyi listáját, akkor kiderül, hogy azon egyetlen külföldi sincs! Csupán magyar bankok.

Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet, Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet, Széchenyi István Hitelszövetkezet, Alba Takarékszövetkezet, Széchenyi Kereskedelmi Bank, Tisza Takarékszövetkezet – olvasom a neveket. Csalás, sikkasztás, rossz gazdálkodás, ismétlem, egyetlen külföldi sincs közöttük.

Hogyan javul a magyar családok biztonsága a magyar tulajdonú bankrendszerrel, ha kizárólag a magyar tulajdonú bankok mennek csődbe? Nem értem.

És most itt van Buda-Cash ügy, ahol egyszerre négy magyar bank csődesélyes. Az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, a BRB Buda Regionális Bank, és a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank került bajba.

Olvasom Windisch László MNB-alelnök nyilatkozatát: „Nagyon nagy a jegybank által feltárt hiány. Találtunk bizonyos értékpapír-állományt a Buda-Cashnél, de a korábban már említett 90-100 milliárd forintnyi állomány konkrétan nincs meg. Itt nem készpénzről, hanem értékpapírokról, elsősorban állampapírokról és részvényekről beszélünk.”

Vagyis nem rossz gazdálkodásról, nem befejezetlen épületekről vagy eladhatatlan lakóparkokról van szó, mert azoknál, ha esetleg benn is ragadt a pénz, még valamit ki lehet menteni. Nem, az értékpapírok egyszerűen eltűntek! Magyarra lefordítva: 100 milliárdot lazán elloptak.

Magyar tulajdonú bankok tisztességtelen magyar bankárai tették ezt, tehát a Fidesz az ő családi biztonságukra gondolhatott, mert akik részt vettek a pénzek eltüntetésében, biztonságosabb, anyagilag megalapozottabb jövő elé nézhetnek. A többiek meg csak irigykedjenek.

Szerintem az az igazán veszélyes gazdaságpolitika, ha növelik a magyar tulajdonban levő bankok arányát, hiszen azoknak az a rossz szokásuk mostanában, hogy csődbe jutnak, az pedig a magyar adófizetők súlyos milliárdjaiba kerül.

Éppen ezért úgy gondolom, hogy egy magyar hazafi akkor segíti leginkább a nemzetgazdaságot, ha elkerüli a magyar tulajdonú bankokat, és csak a külföldiekkel üzletel. Így a jövőben remélhetőleg kevesebb magyar tulajdonú bank lesz, kevesebb mehet csődbe, és azzal sok-sok milliárdot spórol majd meg az állam. Hajrá Magyarország!

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal