rss      tw      fb
Keres

Nyemcov-gyilkosság - Orbán Viktor együttérzését fejezte ki


MTI 2015. február 28., szombat 20:45

Magyarország és kormánya nevében együttérzését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a meggyilkolt orosz ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov családjának.

„Elvárjuk, hogy az orosz kormány teremtse meg a gyilkosság teljes körű kivizsgálásának feltételeit” - olvasható a kormányfő nyilatkozatában, amelyet szombat este juttatott el az MTI-hez Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor utasította Magyarország moszkvai nagykövetét arra, hogy „hazánk nevében rója le kegyeletét a megemlékező eseményen”.

Az 55 éves Borisz Nyemcovot - aki Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legkeményebb bírálója volt - szombatra virradóra lőtték le Moszkva központjában. Az ellenzéki politikus egy ukrán nővel sétált a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Zamoszkvoreckij-hídon (Nagy Moszkva-folyó-híd), amikor az ismeretlen támadó egy fehér gépkocsiból tüzet nyitott rá, és 7-9 golyót eresztett belé. Vlagyimir Putyin szerint Borisz Nyemcov megölése „minden jellemzőjében bérgyilkosság, és kizárólag provokatív jellegű volt”.