rss      tw      fb
Keres

EurActiv: A román kémfőnök a Magyarország jelentette veszélyre figyelmeztet

 

 

Az EurActiv portál A román kémfőnök óva int, mert „Magyarországról veszély fenyegeti az EU-t” címmel közölt jelentést. Eduard Hellvig, jelenleg konzervatív parlamenti képviselő, akit Klaus Iohannis államfő arra választott ki, hogy ő legyen a román külföldi hírszerzés következő főnöke, cikket tett közzé, amelyben óvott „a veszélytől”, amely Magyarország Oroszországhoz való közeledése révén fenyegeti az Európai Uniót.

A cikkben, amelyet a blogjában közölt, és amelyet átvett a hotnews.ro portál, Hellvig, aki a romániai német kisebbséghez tartozó politikus, azt írja, hogy Románia és az EU példátlan esettel áll szemben – azzal, hogy „Orbán Viktor, a magyar miniszterelnök rezsimje égbekiáltóan elfogult a liberális demokrácia értékeivel szemben”.  

„Magyarország arra tendál, hogy fenyegetést jelentsen az európai építmény számára, trójai faló, amely egyre inkább Moszkva befolyása alatt áll” – írta Hellwig. 

Így folytatja: „Az orosz magyar partnerség nem csupán a román-magyar stratégiai partnerséget fenyegeti, amely egyre inkább kiürül Budapest nacionalista ellenségessége miatt, hanem a NATO és az EU érdekeit is a térségben. Ezért úgy hiszem, hogy Romániának, amely ennek a mérgező orosz-magyar entente szorításába került, magára kellene vállalni a vezető szerepet abban, hogy megvédjük a térségben a demokratikus értékeket és a szövetséges érdekeket.”  

Hellvig azzal érvel, hogy az EU nem engedheti meg „a brit vagy görög típusú rendetlenkedést”, vagy „a szófiai, római vagy nicosiai kettős játékot”.

Oroszországnak a posztszovjet korszakban első ízben agresszív katonai doktrínája van, amely nukleáris fegyverek bevetését irányozza elő, nem csupán nukleáris konfliktus esetén, hanem hagyományos konfliktusban is – írta Hellvig. Hozzáteszi, hogy Kelet-Európa különösen a célpontban van a NATO bővítésének perspektívájával, azzal, hogy ballisztikus rakéták elleni védőpajzsot állíthatnak fel, vagy bármely olyan megelőző akció esetében, amelyet Oroszország ellenségesnek tekintene.

Ezért „az orosz imperializmus fő célpontjai” Románia, Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia – írja Hellvig. 

A szerző országa katonai kapacitásának megerősítése és a katonai kiadások 2 százalékra emelése – Iohannis elnök kedves terve – mellett emel szót. Állást foglal az ország intézményei és a jogállam konszolidálása mellett, és  követeli a „korrupció által még mindig aláásott társadalmi bizalom visszahódítását”.

Az e téren az utóbbi években, különösen 2014-ben elért haladás „segített megmenteni Romániát az ukrajnai típusú forgatókönyvtől” – írta Hellvig.

A szerző állást foglal amellett, hogy Románia vállaljon jelentős szerepet a támogató reformokban Ukrajnában és Moldovában – az utóbbi Románia szomszédja, ahol a lakosság többsége románul beszél.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal