rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 9. rész (bevándorlási vitanap)


MTI 2015. február 20., péntek 17:15

A Fidesz politikusai a szabályok szigorításáról, a MSZP viszont hiszterizálásról beszélt a pénteki parlamenti vitanapon.

A Fidesz a menekültszállókról

Tessely Zoltán (Fidesz) ismertetése szerint a Bicskén élők a befogadás legjobb példáját hozzák elénk, mert 275 éve élnek harmóniában a cigány kisebbséggel. Az elmúlt 85 évben több ezer nehéz sorsú gyermek életét változtatták meg, miközben több mint 25 éve nyújtanak menedéket a külföldről érkezők menekülteknek - folytatta.

Leszögezte, hogy aki betartotta az együttélés szabályait, az vallásra, bőrszínre vagy származásra való tekintet nélkül mindig otthonra lelt Bicskén. A településen élők igazságérzete viszont segítségért kiált a menekülttáborban történtek miatt - közölte.

Szavai szerint a „rémálom” 2013 közepén kezdődött, amikor uniós nyomásra a menedékkérőket tilos lett idegenrendészeti őrizetbe venni és megszűntek az őrzött közösségi szálláshelyek. „Ekkor árasztotta el a mi városunkat is az idegenáradat” - jelentette ki.

Vantara Gyula (Fidesz) azt mondta, Békéscsabát évszázadok óta sok nemzetiség lakja, ahol az odaérkezett idegenek és más vallásúak otthonra lehettek. Kijelentette, hogy az őrzött befogadóközpont férőhelyeinek többsége foglalt, az állomáson tartózkodók napi háromszor kapnak étkezést, szociális munkások és pedagógusok törődnek a gyerekeikkel.

Kijelentette, hogy a központ lakóit az EU-s normákat meghaladó módon látják el, a magyar állam pedig erőn felül gondoskodik róluk.

MSZP: a kormánypárt átlépett egy határt

Szakács László (MSZP) közölte: nincsen baj azzal, ha egy kormánypárt tematizálni akarja a politikai életet, de most átléptek egy határt. Szavai szerint amit most tematizálnak, annak arca, neve, gyermeke és családja van.

Hangsúlyozta, hogy a parlament jelenleg a szakmai szervek nélkül tart politikai vitanapot, ahol „hiszterizálni” lehet. Aki emberek ellen hisztériát kelt, azt Európában nem tűrték meg - közölte a humanizmusra hivatkozó politikus. Hozzátette, a kormánypártok azért szervezték a vitanapot, mert rájöttek, hogy jelenleg az előítéletesség a politikában „jobban fizet”.

Fidesz: fontos elgondolkodni a szigorításon

Balla Mihály (Fidesz) arról beszélt, hogy a menekültáradat nem csak Magyarország, de Európa szempontjából is óriási kihívást jelent. A képviselő azt mondta, fontos elgondolkozni a szigorításon.

Nem a humanitárius célú megközelítéssel van a gond, hanem azzal, hogy a valahonnan már kiutasított menekültek milyen hatással vannak a közbiztonságra - tette hozzá.

Jobbik: vonják vissza a migrációs stratégiát!

A jobbikos Hegedűs Lorántné a 2013-as migrációs stratégia visszavonását követelte, szerinte addig az egész vitanap csak színjáték. Bírálta, hogy a dokumentum alapelvei között szerepel, hogy Magyarország támogatja a migráció minden formáját, a menekültekkel akarná megoldani a hazai népességfogyás problémáit és a lehetőségek között említi Magyarország vonzó célponttá tételét.

Fidesz: új megközelítésre van szükség

A fideszes Kara Ákos kiemelte a bevándorlókkal szembeni szolidaritás fontosságát, de jelezte, hogy annak is vannak határai, és most már új megközelítés szükséges.

Vámosszabadit példaként hozva kifejtette: aki rászorul, kapjon ellátást, de már képtelenek vállalni ezt a hihetetlen mennyiségű menekültet. Úgy vélte: az Európai Unióban nem értik ezt a problémát, ezért sajátos magyar rendszer kell, a szolidaritás mellett egy határozott védekező mechanizmus is szükséges.

MSZP: így is a legszigorúbb a hazai szabályozás

A szocialista Demeter Márta az uniós tagállamok közötti különbségekről beszélt a menekültügyben. Azt hangoztatta: Magyarország tranzitország, ezért hisztériakeltésnek tartja a vitanapot. Szerint a hazai szabályozás a legszigorúbb, az abban foglaltakat kellene végrehajtani.

Jobbik: a helyzetet megsínyli a közbiztonság

A jobbikos Kulcsár Gergely debreceni példákat hozott a közbiztonsági problémákra, elmondása szerint a menekültek ittasan garázdálkodnak, zaklatják az embereket a városban, s az ismert esetek mellett nem mindig születik feljelentés. Megjegyezte, hogy az ott élők is félnek a fertőzésektől és csökkentek az ingatlanárak.

Személyes látogatására hivatkozva visszautasította, hogy a befogadóállomáson sanyarú körülmények lennének, értékelése szerint a kérdésben a Helsinki Bizottság folytat hisztériakeltést.

Államtitkár: a vitanap segítette a törvényhozást

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára zárszavában azt hangoztatta, hogy a vitanap hozzájárult ahhoz, hogy a magyar érdekeket kifejező törvények szülessenek, s erre hivatott a nemzeti konzultáció is. Kontrát Károly úgy vélte: ha nem születnek szigorú törvények, akkor Magyarország menekülttáborrá változhat.

A vitában elhangzottakra reagálva jelezte, hogy a menedékkérők 80 százaléka nem várja meg a hatósági eljárás végét, hanem pár nap alatt odébbáll, így csak őrizetbe vétellel lehetséges ezt megoldani. Elmondta azt is, hogy a tartózkodási engedélyre vonatkozó kérelmek száma megnőtt, ami jelzi, hogy nő Magyarország vonzereje.

Kontrát Károly a személyi és technikai állományt megfelelőnek értékelte, és visszautasította, hogy ellenőrizetlenek lennének a határok. Kitért arra is, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ (TEK) rendszeres kapcsolatot tart a tagállami szervekkel, kiszűri a kockázatos embereket.

Az államtitkár szerint a Balkánon is világossá kell tenni, hogy nem érdemes ide jönni.

Ezt követően az elnöklő Lezsák Sándor lezárta a vitanapot.