rss      tw      fb
Keres

OGY - Vitanap - Kósa: a mostani szabályok szerint nem lehet mit kezdeni az illegális határátlépőkkel


MTI 2015. február 20., péntek 15:02

A Fidesz szerint a jelenlegi, az idegenrendészeti őrizet alkalmazását nagyrészt kizáró szabályok szerint Magyarország nem tud mit kezdeni az illegális határátlépőkkel.

Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke a témában rendezett parlamenti vitanap alatt tartott pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: az Európai Uniónál kezdeményezni kell, hogy változtasson a bevándorlókkal kapcsolatos politikán.

Magyarország nem tudja felvállalni, sem finanszírozni a jelenlegi tranzitország szerepét - hangsúlyozta.

Hozzátette: a tendencia azt vetíti előre, hogy a probléma csak súlyosbodni fog, idén már akár a százezret is meghaladhatja a menekültek száma. Emlékeztetett: míg 2012-ig számuk nem volt több háromezernél, 2013-ban már 18 ezren, tavaly 42 ezren, idén pedig február 20-ig 26 ezren lépték át illegálisan a határt.

Hozzátette: tavaly alig több mint ötszáz menekültkérelem bizonyult megalapozottnak, a többség nem vált jogosulttá a státuszra. Ismertetése szerint ugyanakkor az eljárások többsége azért nem folytatható le, mert az érintettek elhagyják az országot. Ők azonban az európai szabályozás miatt előbb-utóbb visszakerülnek Magyarországra, az egyéb uniós országból visszaküldöttek száma így az elmúlt évek adatai alapján akár a százezret is elérheti - hívta fel a figyelmet.

Bírálta az Európai Uniót, amely 2012 tavaszán kifogásolta a Magyarország által alkalmazott menekültügyi őrizet intézményét, mint mondta, emiatt az itt nyilvántartásba vetteknek még kíséretet sem biztosíthatnak a magyar hatóságok.

Ismertetése szerint az eljárás egy jóval szűkebb hatáskörben alkalmazható - a nyilvánvalóan bűncselekményre készülőkre -, így az illegális határátlépőknek kevesebb mint 10 százalékát érinti, de az unió még ezt a számot is magasnak tartja.

A vitanapon elhangzott ellenzéki bírálatokról szólva kijelentette: szándékos zűrzavarkeltés folyik a kérdésben, az illegális határátlépők kérdését ugyanis egyesek a terrorizmussal keverték össze, míg mások az ide érkező uniós polgárokkal - akik Kósa Lajos szavai szerint ugyanolyan jogi státuszt élveznek, mint a magyar állampolgárok -, vagy azokkal a magyarokkal, akik az Európai Unió területén vállalnak munkát.