rss      tw      fb
Keres

Német lap: Orbán „klánja éppen annyira feudális, amennyire pimasz haszonszerzését” tartja szem előtt

 

 

A Stuttgarter Zeitung című német regionális lap A türelemnek vége címmel közölte Thomas Roser kommentárját. Orbán Viktor magyar kormányfő Vlagyimir Putyinnak udvarol, és ezzel sérti az Európai Uniót. Véget kell érnie az autokrata féldemokratával szemben tanúsított türelemnek.

Orbán Viktor, Európa önjelölt rendbontója tudatosan provokál – az uniós partnereket és saját országa lakosait. Az egykori másként gondolkodó először hagyta, hogy vendége, az erősen körüludvarolt Vlagyimir Putyin egy koszorúzással megsértse a szovjetek által levert 1956-os népfelkelés veteránjait. Aztán a Kreml általa meghívott urának platformot adott ahhoz, hogy az EU szívében a nehezen elért minszki fegyverszünet „előre látható és érthető” megsértésével vágjon fel – anélkül, hogy ellentmondtak volna neki. Az EU-partnerek számára arculcsapás volt, hogy Orbán lehetővé tette a Putyin-látogatást, noha kelletlenül hitet tett az Oroszország elleni uniós  szankciók mellett.

Orbán azzal indokolta a vitatott látogatást, hogy „szükség van” országa energiabiztonságának garantálására, amely az orosz gázszállításoktól függ, hogy aztán megelégedjen meglehetősen jelentéktelen megállapodásokkal. A dörzsölt hatalmi politikus még mindig biztos lehet abban, hogy különösen a német CDU/CSU soraiban lévő „Orbán-megértők” továbbra is nagy türelemmel vannak. De a Fidesz elnökének esetében nincs helye a túlhaladott szekértábor-gondolkodásnak. Az egyetlen érdek és az egyetlen meggyőződés, amelyet a tekintélyelvű féldemokratává átalakult egykori másként gondolkodó kompromisszum nélkül követ, az a saját előnye – és nincs tekintettel a veszteségekre. Legyen szó klánja éppen annyira feudális, amennyire pimasz haszonszerzéséről, a hatalmi ágak demokratikus megosztásának következetes magyarországi felpuhításáról vagy a nemzetközi parketten bemutatott szólótáncairól: úgy látszik, az illiberális demokrácia jó üzleti érzékű prófétája nincs tekintettel semmire. Orbánnal szemben vége a türelemnek azoknál is, akik sokáig szót emeltek Orbán mellett. A nehézkes Európai Uniónak csak korlátozott lehetőségei vannak arra, hogy rendre utasítsa a szólistát. Az Európai Néppárt az európai polgári-konzervatív pártok szövetségeként azonban jól tenné, ha kizárással megszabadulna populista különcétől és pártjától, a Fidesztől.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal