rss      tw      fb
Keres

Standard: „Orbán rezzenéstelen arccal hallgatta” Putyint Ukrajnáról

 

 

A Der Standard című bécsi lap Orbán diplomáciai sikerélményhez juttatja Putyint címmel közölte Gregor Mayer cikkét.

Az energiabiztonság mint legfontosabb tárgyalási téma

Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti látogatása alighanem némiképpen irritálja Magyarország nyugati szövetségi partnereit. Nem kizárt, hogy vendéglátója, a nemzeti populista Orbán Viktor miniszterelnök kedden egyenesen túltette magát az EU-Tanács határozatain, amikor a Kreml urát fogadta a budapesti országház épületében.

Az EU Tanácsa tavaly márciusban az ukrajnai háború és a Krím nemzetközi jogot sértő annektálása miatt megállapodott abban, hogy az uniós tagok a továbbiakban nem folytatnak bilaterális tárgyalásokat Putyinnal – fontos szerződéskötéseket kivéve. Így Putyin bécsi látogatásán tavaly júniusban aláírták a Déli Áramlat gázvezeték osztrák szakaszáról szóló szerződést. Az Ukrajnát délről elkerülni hivatott vezeték tervét azóta ugyan személyesen Putyin lemondta, de Bécsben legalább a látszatot megőrizték.


Jelentéktelen megállapodások

Budapesten ezen nem is fáradoztak különösen. A kétoldalú megállapodások, amelyeket Orbán és Putyin jelenlétében írtak alá, jelentéktelenek voltak, mint például az, amely arról szó, hogy magyar konzulátust nyitnak a tatár Kazanyban.

Azon a napon, amikor a Moszkva által támogatott szeparatisták a nem sokkal korábban kötött fegyverszüneti megállapodás kellős közepén megrohamozták a kelet-ukrajnai Debalceve várost, Putyin az Orbánnal közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: „Az ukrán vezetés jobban teszi, ha nem akadályozza meg az ostromgyűrűbe szorított csapatai kapitulációját.” Veszíteni is tudni kell, ez az élet része – mondta.

Orbán ezt rezzenéstelen arccal hallgatta. Egyetlen szót sem szólt Ukrajna területi épségéről vagy arról, hogy az oroszbarát szeparatisták megsértették a fegyverszünetet. Ehelyett kijelentette: „Nem ésszerű Oroszországot kirekeszteni Európából.” Magyarországnak ezen kívül „200 ezer oka van” arra, hogy béke legyen Ukrajnában. Ezzel Orbán a nyugati Kárpát-Ukrajnában élő etnikai magyarok létszámára utalt.


A gázimport kérdése

A magyar gázimportok kérdésében Putyin és Orbán abban állapodott meg, hogy továbbra is alkalmazzák az idén kifutó hosszú távú szerződést, mindaddig, amíg Magyarország ki nem meríti a szerződésben rögzített, de eddig fel nem használt mennyiségeket. Ehhez természetesen nem lett volna szükség egy de facto állami látogatásra, amely Putyinnak nem remélt diplomáciai sikert hozott az Európai Unió és a NATO egyik tagállamában.

„Az orosz elnök nem azért jött, hogy gázt adjon el, még ha szüksége is van erre az üzletre” – Mondta Ara-Kovács Attila külpolitikai szakértő szerdán. „Hanem magyar árut akart vásárolni, és az áru neve: befolyás a birodalom számára”.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal