rss      tw      fb
Keres

Libération–AFP: Tüntetés Putyin látogatása ellen

 

 

A francia baloldali lap, a Libération és több francia és belga honlap közölte az AFP francia hírügynökség jelentését Tüntetés Budapesten Vlagyimir Putyin keddi látogatása előtt címmel.

Mintegy kétezer ember tüntetett hátfő este Budapesten, hogy tiltakozzon Vlagyimir Putyin orosz elnök keddre tervezett budapesti látogatása ellen. Putyin állítólag egy gázszerződésről tárgyal a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. A „Putyin nem, Európa igen” feliratú transzparens mögött felsorakozó tüntetők Budapest központjában vonultak, hogy tiltakozzanak az orosz-magyar kapcsolatok megerősítése ellen, amelyet a magyar konzervatív vezető kezdeményezett.

A Humán Platform hétfői tüntetése – MTI/Mohai Balázs


Putyint kedd délutánra várják Budapesten. Ez lesz az első útja európai uniós tagországba 2014 októbere óta, a nagy nehézségek árán elért ukrajnai tűzszünet aláírását követően.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint a látogatás egy új gázszerződésről szól majd, mert a jelenlegi a két ország közt év végén jár le.

Egy évvel ezelőtt, amikor Orbán Moszkvába látogatott, a két vezető vitatott szerződést kötött 12,5 milliárd euró értékben két orosz atomreaktor megépítéséről Budapest közelében, amelyhez egy 10 milliárd eurós moszkvai kölcsön társul.

Putyin budapesti látogatása a német kancellár, Angela Merkel két héttel ezelőtti látogatását követi. Orbánt, aki nem titkolja csodálatát az orosz elnök iránt, rendszeresen bírálják Moszkvával ápolt kapcsolatai miatt.

Putyin látogatása előtt csatornafedeleket hegesztettek le – itt az Andrássy úton – MTI/Szigetvári Zsolt


Az utazással „Putyin bebizonyíthatja a többi nyugati országnak, hogy van egy EU- és NATO-beli szövetségese, és hogy az európai egység nem olyan szilárd”, véli Rácz András, a finn nemzetközi kapcsolatok intézetének politológusa. Miközben támogatja az ukrajnai válság miatt Oroszországra kényszerített európai szankciókat, Orbán úgy gondolja, hogy ezek nem hatékonyak: „mintha lábon lőttük volna magunkat”, mondja róluk.

Magyarország mindazonáltal megerősítette, hogy szeretné, ha az ukrajnai háború „békés és tárgyalásos” módon érne véget, Szijjártó szavai szerint.

Magyarország erősen függ az orosz gáztól, és Európában a Déli Áramlat egyik hídfőállása volt. A vezeték megkerülte volna Ukrajnát, ám Moszkva a brüsszeli ellenállás miatt lemondott róla.

„Magyarország a szénhidrogénjeinknek – potenciális tranzitországként is – mindig fontos piaca volt, Oroszország a Magyarországon elfogyasztott olajnak 80, a gáznak 70 százalékát szállítja”, mondta hétfőn Moszkvában Jurij Usakov, Putyin tanácsadója.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal