rss      tw      fb
Keres

Orosz portál: Putyin a Török Áramlatról tárgyal majd

 

 

A Sputnik című orosz médiakonglomerátum német nyelvű portálja Török Áramlat: Putyin új gázprojektet akar megbeszélni a magyar vezetéssel címmel közölte Vitalij Ankov jelentését. Vlagyimir Putyin orosz elnök küszöbön álló magyarországi látogatásán a magyar vezetéssel a Török Áramlat elnevezésű projektben való esetleges együttműködésről tárgyal majd – mondta Vlagyimir Usakov, az elnök tanácsadója hétfőn Moszkvában.

Magyarország az orosz gázt a tervek szerint Európába szállító Déli Áramlat gázvezeték felépítéséről szóló államközi megállapodás aláírói között volt. Oroszország 2014 decemberében feladta ezt a projektet, egyebek között az Európai Unió nem konstruktív magatartása miatt. Helyette a tervek szerint Törökországba menő vezetéket és az európai felhasználók számára a török-görög határon gázelosztót építenek.

„Azt a helyzetet kell megbeszélni, amelyben az EU-Bizottság nem konstruktív magatartása miatt kénytelek voltunk lezárni a Déli Áramlat projektet. Most egy másik változat lesz kiválasztva, amelynek keretében a gáz a tervek szerint továbbra is Európába folyik a Fekete-tenger alatt. Erről lesz véleménycsere” – mondta Usakov újságíróknak.

Mint kifejtette, Magyarország kőolaj-, illetve földgáz-szükségletét Oroszország 80, illetve 70 százalékban fedezi. „Magyarország fontos a számunkra energiahordozóink piacaként és potenciális tranzitországként. Párbeszédben állunk, és készek vagyunk egy kölcsönösen előnyös partnerségre ebben a szférában” – mondta az elnöki tanácsadó.

„A látogatás során a tervek szerint megvitatják az új gázszállítási útvonal keretében lehetséges partnerség témáját is” – tette hozzá.

Moszkva szerint a török-görög határon építendő gázelosztóra vonatkozó építési terv sorsa Európa magatartásától függ. Putyin egyebek között nem zárja ki, hogy a gázvezetéket az európai partnerek kívánságára a török határtól esetleg meghosszabbítsák Görögország, Macedónia, Szerbia és Magyarország felé.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal