rss      tw      fb
Keres

Economist: megtörténhet, hogy Orbánnak vissza kell libikókázni Nyugat felé

 

 

A The Economist Magyarország és Oroszország – A Viktor és Vlagyimir-show címmel közölt cikket. Németország és más európai államok aggódnak Magyarország Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatt.

„Játszótér” – hirdeti a HVG című hetilap egy karikatúra felett, amely Magyarországot libikókaként ábrázolja. A hinta egyik végén Angela Merkel, a német kancellár, a másik végén Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az ábrázolás találó, tekintettel arra hogy Putyint február 17-én Budapestre várják, két héttel Merkel után. A találkozón főként a Magyarországnak szóló gázszállításokról szóló, idén kifutó szerzőzés megújításáról lesz szó – mondja Orbán Viktor, a miniszterelnök, aki olyasmit akar, amit ő „rugalmas egyezségnek” nevez. Putyin a maga részéről meg akarja mutatni a világnak, hogy nem annyira elszigetelt, mint egyesek állítják.

Az ukrajnai válság és Orbán Oroszországhoz fűződő kapcsolatai reflektorfénybe állították Magyarországot. Nemrég tett látogatást az országban Grúzia miniszterelnöke, és hamarosan várják a török államfőt. Intenzívebbé váltak az Orbán autokrata hajlama miatti nyugati aggodalmak. Számottevő riadalmat okozott EU-szerte 2014 júliusában, amikor azt mondta, hogy Magyarország demokrácia marad, de „illiberális állam” lesz, és Oroszország, Törökország és Kína példáját hozta fel. Merkel magyarországi látogatásán bírálta a terminust, de vendéglátója határozottan visszautasította a bírálatot.

Ukrajna kérdésében Magyarország két dolog között vacillál: az Oroszországhoz fűződő szorosabb kapcsolatokra irányuló vágy és az EU-val, valamint a NATO-val szembeni kötelezettségei. Oroszország Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unión kívül, és a magyar gázszükséglet legnagyobb részét Oroszország szállítja. Mi több, Orbán azzal érvel, hogy Amerika elvesztette az érdeklődését Közép-Európa iránt, csakúgy, mint az ottani befolyását, és ez amellett szól, hogy az eddiginél jobban kell Németországra és Oroszországra összpontosítani.

A tervezett orosz Déli Áramlat gázvezeték lemondása csapás volt. Az olcsó gáz a kormány populista politikájának egyik alappillére – mondja Krekó Péter a budapesti Political Capital intézettől. „A kérdés az, hogy Putyin elnök milyen politikai árat követel meg érte. Nyomást akar gyakorolni az EU leggyengébb láncszemeire, hogy megtörje az európai egységet.”

Nyugaton sokan úgy gondolják, hogy Orbán és Putyin közeledése már túl messzire ment. Magyarország tízmilliárd eurós kölcsönt vett fel Oroszországtól, hogy fejlessze korosodó nukleáris erőművét. A szerződést titokban tárgyalták meg, és nem előzte meg közbeszerzési pályázat. (Az illetékesek nemzetbiztonsági okokra hivatkoznak.) Orbán tavaly kitört a sorból az EU Oroszország elleni szankcióinak kérdésében is, amikor azt mondta, hogy a szankciók többet ártanak Európának, mint Oroszországnak. Magyarország ismételten autonómiát követelt a Nyugat-Ukrajnában élő etnikai magyaroknak. Ezeket a felhívásokat úgy ítélték meg, hogy tovább gyengítik az ostromlott kijevi kormányt, és Moszkvát segítik.

Orbán azonban azóta visszaállt a sorba, támogatja Ukrajna szuverenitását és hangsúlyozza Magyarország elkötelezettségét a NATO iránt. Udvarolt Németországnak, amelynek a gazdaságától és befektetéseitől Magyarország a leginkább függ. Az európai kormányok megértik Magyarország álláspontját az energia kérdésében, de az EU közös álláspontjával való egyet nem értés nem opció – mondja egy nyugati diplomata: „Az EU tagállamai megállapodnak egy politikában, amelyet mi mindnyájan követünk, különösen olyan nagy tétek esetén, mint ez.”

Oroszország kapcsolatait Magyarországgal „a világban fennálló általános helyzettől elszigetelten kell szemlélni” – mondja Vlagyimir Szergejev, Oroszország magyarországi nagykövete. De ez valószínűtlennek tűnik. Ukrajna, amely határos Magyarországgal, hosszú és egyre sötétebb árnyékot vet. A borúlátó forgatókönyvek között van az ország szétszakadása is, amely menekültek hullámait lökné át a határon. Nyugat-Ukrajnában mintegy 200 ezer etnikai magyar él, és sokan keresnének menedéket Magyarországon. Még megtörténhet, hogy Orbánnak vissza kell libikókázni Nyugat felé.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal