rss      tw      fb
Keres

Német portál az ukrajnai menekültbörtönökről

 

 

A Kriegsbericherstattung.com (haditudósítás) című német portál Az EU milliókat fizet Ukrajnának menekült-gettókért – az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága riadót fúj címmel közölte Peter Patzow írását. A hírről számos más német nyelvű sajtóorgánum is beszámolt. Az Európai Unió sok millió eurót fizet a kijevi kormánynak azért, hogy fogságban tartsa és gettókba, mégpedig úgynevezett menekült-börtönökbe internálja a menekülteket.

A kijevi központi kormány állítólag felajánlotta az EU-államoknak, hogy gettókba internálja azokat a menekülteket, akiket például olyan országok, mint Lengyelország, Románia vagy Németország már nem akar befogadni – erről számolt be számos sajtóorgánum. Ukrajnában a menekülteket a hírek szerint rendkívül nyomorúságos körülmények között tartja fogva az ukrán kormány.
 

A tíz legnagyobb befogadó országban benyújtott menedékkérelmek


Ám mintha ez nem lenne elég: az Európai Unió által fizetett ukrán biztonsági erők állítólag számtalan esetben súlyosan bántalmazták a foglyokat. A legtöbb esetben olyan menekültekről van szó, akiket kitoloncoltak az uniós tagállamokból. Különösen szívesen él a kitoloncolással a hírek szerint Magyarország és Szlovákia.

A legtöbb menekült – menedékjogért folyamodó –, akiktől az EU szabadulni akar, szegény polgárháborús országokból származik, például Szomáliából vagy Afganisztánból – erről egybehangzóan számolt be a Der Spiegel című politikai hetilap és az ARD német közszolgálati adó Report Mainz című műsora.

Ukrajnának dicstelen a története a menekültpolitika terén. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet már 2010-ben kipellengérezte a migránsoknak fenntartott ukrajnai internáló táborokban uralkodó visszásságokat. 2012-ben végül éhségsztrájkot tartottak bántalmazott szomáliai menekültek Ukrajnában. Egységes a vélemény abban, hogy az EU által fizetett ukrajnai menekült-börtönökben nem javultak, hanem inkább romlottak az állapotok.

Ezen felül az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arra is felhívta a figyelmet, hogy a menekültek számára Ukrajnában fenntartott internáló táborok „sértik a nemzetközi jog előírásait”, és hogy fel kell őket számolni. Az UNHCR szerint a világon egyetlen ország sem fogad be annyi menekültet, mint Németország, még az Egyesült Államok sem.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal