rss      tw      fb
Keres

Lesz az még több is!

 

 

Tóth István János, korrupciókutató 400–500 milliárd forintra becsüli a paksi bővítés korrupciós kockázatát, vagyis azt az összeget, amelyet az Orbán-maffia ellophat. Ez azonban csak a „normál üzletmenet”, amit a tudósok matematikai eszközökkel számolnak ki, mert minél nagyobb egy beruházás, annál komplexebb is, annál inkább húzódhat el időben, és annál nagyobb kifizetések történnek. Ezek a tényezők önmagukban elősegítik, hogy az úgynevezett nagy korrupció létrejöjjön.”

Ám most, hogy a Déli Áramlat bedöglött, ugrott egy rakás „korrupciós kockázattal” szerezhető pénz, ezért a lehető legtöbbet kell kifacsarni a még lábon álló paksi bővítésből. Így hát aligha fognak megelégedni a „normál üzletmenettel”, meg kell nyomni a ceruzát.

A ceruzát fogó kéz ezért az atomtörvény villámgyors módosítására készül, és szerdán benyújtja a T/2250-es törvényjavaslatot, amelynek alapján a paksi bővítéshez kapcsolódó beszerzéseket kivonnák a közbeszerzési törvény hatálya alól, és minden előkészítő dokumentumot 15 évre titkosítanának. Ha a törvény átmegy – és miért ne menne át, hiszen nem azért nyújtja be a kormány, hogy a kétharmadával megbuktassa –, akkor  a mintegy 4000 milliárd forintnyi közpénzt felemésztő paksi bővítési beruházást nyilvános pályáztatás, illetve az átláthatóság minimumának biztosítása nélkül lehetne lebonyolítani. Ha a törvényt elfogadják, még perrel is nehéz lesz kikényszeríteni, hogy magyar állampolgárok megtudhassák, mire költik …. az adófizetők pénzét.”olvasható az LMP közleményében.

Így aztán alighanem 400–500 milliárdnál többet fognak ellopni, csak azt nem tudjuk meg, hogy mennyit. Mire 15 év múlva kiderül, már hetedhét határon túl járnak majd. (Ez az optimista változat.)

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal