rss      tw      fb
Keres

A francia nemzetgyűlés elkezdte a vasárnapi nyitva tartás tilalmának enyhítését

 

 

A francia nemzetgyűlés szombatra virradó éjjel elfogadta a vasárnapi nyitvatartás bővítéséről szóló kormánypárti javaslatot, amely a gazdaság beindítására összeállított reformcsomag egyik pontja. Az Emmanuel Macron gazdasági miniszter által beterjesztett szöveget hosszú vita után szavazták meg a képviselők, amelyet az ellenzék egy részével együtt a kormányzó szocialisták balszárnya sem támogatott.

Az eddigi öt helyett ezentúl évi 12 vasárnapon tarthatnak nyitva az üzletek. Az engedélyezett napokat az önkormányzat jelöli ki, az alkalmazottak önkéntes alapon és 100 százalékos pótlékkal foglalkoztathatók vasárnap.

Franciaországban az úgynevezett turisztikai övezetekben eddig is engedélyezték a boltoknak, hogy minden vasárnap nyitva tartsanak. Az új törvény különbséget tesz turisztikai övezetek, kereskedelmi övezetek és nemzetközi turisztikai övezetek között, valamennyit kormányrendeletben jelölhetik ki.

Ezekben az övezetekben a nyitvatartásnak ezentúl nincsenek korlátai vasárnap, hétközben pedig éjfélig van rá lehetőség. Az itt dolgozóknak hétvégén és este 9 óra után dupla fizetés jár, az esti hazafelé való közlekedést és a munkavállalók gyermekeire a vigyázás költségét pedig a munkáltató köteles fedezni.

A kormányzó szocialisták többsége megszavazta a javaslatot, a kommunista Baloldali Front és a Zöldek ellene szavaztak, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) és a centrista UDI képviselői megosztottak voltak a kérdésében, egy részük támogatta a tervezetet, mások viszont ellene szavaztak.

Jacqueline Fraysse, a Baloldali Front részéről „társadalmi visszalépésként” értékelte az intézkedést. Marc Le Fur, az UMP vezérszónoka pedig a vasárnapi pihenőnap megtartása mellett érvelt a vitában, amely szerinte „az egyesületi, a sport és családi tevékenységek napja kell, hogy maradjon”.

A miniszter a reform védelmében elmondta, hogy a munkavállalók legnagyobb védelme érdekében a szöveg kompenzációs szabályokat tartalmaz: „Az önkéntesség szabálya garantált. Ez egy társadalmilag teljesen demokratikus megközelítés.”

(MTI)

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal