rss      tw      fb
Keres

Nem Heislernek, hanem Merkelnek kellene megmagyaráznia néhány dolgot

 

 

Sokan félreértik Budapesten Angela Merkelt. Elfeledkeznek arról, hogy Merkel egy keresztény-konzervatív pártszövetséget vezet, amelyik ideológiailag közel áll a Fideszhez. Egy pártcsaládban van Orbán Viktorral, akit támogat, sőt, azt is ki lehet jelenteni, hogy falaz neki.

Heisler András nem követett el „udvariatlanságot”, amikor azt találta mondani Merkel Dohány utcai zsinagógában tett látogatásáról, hogy német részről utoljára Adolf Eichmann volt ilyen magas rangú vendég. Heisler egy történelmi tényre hivatkozott, és ha finoman célzott Merkel politikájára, az csak hab a tortán.

Feldmájer Péter átlátszó médiatrükkje nem vet rá jó fényt. A Mazsihisz volt vezetőjeként rúgott egyet a jelenlegi vezetőn, Heisleren, amikor levélben kért bocsánatot Merkel kancellártól Heisler nyilatkozata miatt. Feldmájer buzgósága megmosolyogtató.

Mert itt Amerikában sokan vélik úgy, hogy Merkel kancellár egyfajta jobboldali kettősbeszédet folytat az Orbán-rezsim rasszizmusának, homofóbiájának és antiszemitizmusának ügyében. Míg az Egyesült Államok politikusai személyesen és levelekben számtalanszor tiltakoztak Orbánék politikája miatt, addig a német kormány nem emelte fel a szavát. Nem jártak német kormánypolitikusok Magyarországon, nem akadt egyetlen német John McCain sem.

Mert az igazság az, hogy az Európai Néppárt, Merkel vezetésével, csendben falaz Orbánnak. És nem csupán falazásról van szó. Sokak figyelmét elkerülte , hogy tavaly Orbánék „a magyar–német barátság jegyében” kitüntették Erika Steinbachot, a CDU/CSU-frakció emberi jogi szóvivőjét, a Német Elüldözöttek Szövetsége elnökét, aki a Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta meg.

Steinbachtól nem idegenek az antiszemita nézetek, sőt 2010-ben le kellett mondania vezető pártfunkciójáról, amikor kijelentette, hogy nemcsak Hitlert kell hibáztatni Lengyelország lerohanásáért, hanem a lengyeleket is, mert már a Wehrmacht-támadás előtt mozgósítottak. Hitler csak a megfelelő válaszlépést adta a mozgósításra. (Egy lengyel lap címlapja Steinbach asszonyról.)*

A német zsidószervezetek felháborodtak a kijelentésein, de mostanában Steinbach és Merkel újra együtt jelennek meg. Nemrég még Kövér László is csatlakozott hozzájuk(!), aki bizonyára teljes mértékben osztja Steinbach asszony revizionista történelemértelmezését.

Feldmájernek nem bocsánatot kell kérnie Merkel kancellártól, hanem ha már írt neki, megkérdezhette volna tőle, hogy miért mutatkozik együtt a kancellár Steinbach asszonnyal. Kövér Lászlóról már nem is beszélve.

_________________________________________________________________________

* A szerk. megj.: Lásd ehhez a múlt-kor történelmi portál írását: Nehézkesen halad a német-lengyel megbékélés.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal