rss      tw      fb
Keres

A hathatós propaganda

 

 

Sokan megörültek annak, hogy a kormány megígérte a bankadó mértékének a csökkentését. A bejelentés a következő formában történt: „A miniszterelnök bejelentette, hogy [...] a kormány 2016-17-ben jelentősen csökkenti a bankadót és az adó mérséklését 2018-2019-ben is folytathatja [...] a kormány ezután is törekedni fog arra, hogy 'az Európában bevett mértékhez' közelítse a magyar bankadó mértékét.”

Ebből világos, hogy a várható adócsökkentés mértéke „jelentős” lesz. De mekkora a „jelentős” csökkentés? Valahol a „kevés” és a „sok” között lehet, közelebb ez utóbbihoz. Ez nagyszerű. A további jó hír, hogy az adó csökkentését a kormány a következő években is „folytathatja”. Szóval vagy folytatja, vagy nem.

A ható ige jelentése ugyanis annyi, hogy a cselekvő képes valaminek a megtételére. Ha azt mondom: délután úszhatunk is, azt jelenti, hogy képesek vagyunk rá, tehát tudunk úszni, valamint úszómedence vagy tengerpart is van a közelben. Ezzel a mondattal nem köteleztük el magunkat semmire, nem ígértünk semmit.

A bejelentésből megtudjuk azt is, hogy a kormány „törekedni fog” a bankadó mértéknek az európai szintre való csökkentésére. Ez a szóválasztás utólag értelmezi a „jelentős mértéket” is, ha a többéves csökkentés után még mindig „törekedni” kell ahhoz, hogy a bankadó felülről megközelítse az európai átlagot, akkor nagyon szerény mértékű lehet az a „jelentős”.

Szóval mit is ígért a kormány a bankoknak? Hogy csökkenti a bankadó mértékét. Valamelyest nyilván csökkenteni is fogja, hiszen ez a nagy külföldi bankok leányvállalataira is vonatkozik, a hírt a külföldi média is közölte. Hogy mennyi lesz a „jelentős” mérték, alig hiszem, hogy a bankok is annak értékelnék majd.

A bejelentés többi része egyszerű propaganda a ható igével és a buzgó törekvés hangsúlyozásával. Nem behajtható, számon kérhető ígéret, csak egyszerű hangulatjavító szóvirág, hatékony manipuláció. Hatékony mindazok számára, akik nem figyeltek a nyelvtanórán, amikor a ható ige volt a lecke.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal